Toto Langšádlová neuvidí ráda: Vakcína Sputnik v americkém tisku

10.02.2021 12:18

Před ruskou vakcínou Sputnik V včera ve Sněmovně varovala poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Ovšem otázka, zda tentokrát nedošlo k podcenění schopností ruské vlády už se začíná ozývat v USA. Ještě minulý rok zaznělo, že by Sputnik nepíchli ani opicím. Ale teď? To zkoumal Ishaan Tharoor v deníku Washington Post.

Toto Langšádlová neuvidí ráda: Vakcína Sputnik v americkém tisku
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová

Langšádlová se vyjadřovala k cestě premiéra do Maďarska. „Je to jeho vůle, vůle sem v tuto chvíli přivézt vakcínu Sputnik a očkovat. Já si myslím, že stejně jako v předchozím případě toto nemá pouze zdravotní a ekonomickou rovinu, ale má to opravdu i rovinu bezpečnostní. Jsem přesvědčena, že určitě platí, že musíme očkovat prokazatelně účinnou a bezpečnou vakcínou, ale to vakcína Sputnik rozhodně není, protože, jak jistě víte, nebyla certifikována ještě ani v Evropské unii. Před jejím používáním varují i maďarští lékaři a opravdu i toto má velmi symbolickou rovinu,“ tvrdila.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí

A pokračovala: „Zkrátka je to tak, dámy a pánové, že v tuto chvíli se nepoužívá v celé Evropské unii žádná ruská vakcína, a v tomto případě si myslím, že bychom také – víme, že máme velké problémy přesvědčit veřejnost, aby se nechala očkovat, aby se chtěla nechat očkovat.“ Vláda podle ní nepracuje s dezinformacemi, a tak jsme ve stavu, kdy očkování odmítají sociální pracovníci. Očkování Sputnikem V by tuto nedůvěru prý ještě více prohloubilo.

Za Sputnik premiéra peskoval i šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura, kterému se pro změnu nelíbí, že premiér odjel do Srbska. „Zase se učíme jezdit na východ, ne na západ,“ komentoval tuto cestu.

Názor Heleny Langšádlové není ojedinělý, ale to neznamená, že se nenajdou i opačná tvrzení. V americkém deníku Washington Post se nachází článek s provokativním titulkem „Podcenili jsme ruskou vakcínu?“ Ten připomíná, že v USA se také Sputniku dříve smáli, jeden z Trumpových úředníků v létě prohlásil, že tuto vakcínu nepíchnou ani opicím, natož lidem. A vakcíně řada lidí nevěří ani v rodném Rusku.

Jenže Sputnik by nakonec přece jen mohl mít úspěch a uznání. Uznávaný vědecko-medicínský deník Lancet totiž zveřejnil studii, dle které má ruská vakcína úspěšnost 91,6 % po první dávce a 91,8 % u lidí starších 60 let. Což je na stejné úrovni, jako již schválené vakcíny Pfizeru a Moderny. Oproti těm má ovšem výhodu. Nemusí se skladovat v extrémním chladu. Zatím ji k použití schválilo více než 12 zemí.

Jak Ishaan Tharoor, autor článku připomíná, tento úspěch může znamenat pro Kreml vítězství v boji o lepší obraz Ruska. Stephen Morrison, zdravotnický expert v jednom washingtonském think-tanku říká, že Sputnik vyvrací názor, že ruská věda je podfinancovaná a všichni dobří ruští vědci už šli za lepším do Evropy a do USA. Ovšem podle jiných expertů v oboru se žádná renesance ruské vědy nekoná a vakcína je výjimka. Tharoor ovšem připomíná, že úspěch přichází poté, co prezident Putin odsouhlasil novou strategii pro výzkum, jež zahrnuje i větší investice do univerzit a laboratoří.

K ruské vakcíně své naděje upíná například Írán, plány na výrobu vakcíny počítají s tím, že by se produkovala např. v Indii, Turecku, Brazílii či Jižní Koreji. A použít ji chce 6 zemí Latinské Ameriky. V Evropě pak, jak jsme již informovali, ke Sputniku již přičichlo Maďarsko, kam zamířil premiér Babiš. A německá kancléřka Angela Merkelová se nechala slyšet, že v EU je vítána každá vakcína, která projde schvalovacím řízením unijních orgánů. Tedy i Sputnik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…