Toto média přehlédla: V Kosovu tekla srbská krev. “Válečný stav. Křišťálová noc,” padlo

19.10.2021 15:29

Srbové na Kosovou po dlouhých letech prolili vlastní krev. Dění na severu srbské autonomní oblasti, která v roce 2008 jednostranně vyhlásila nezávislost, se za poslední měsíc nebývale vyostřilo. Kosovska-albánská moc se pustila do několika letech pustila do násilných akcí proti srbskému obyvatelstvu.

Toto média přehlédla: V Kosovu tekla srbská krev. “Válečný stav. Křišťálová noc,” padlo
Foto: Facebook.com
Popisek: Zasedání srbského vedení s armádou a zástupci kosovských Srbů

Srbská armáda v bojové pohotovosti, prezident s ministrem obrany na setkání s vojenským velením nedaleko administrativních přechodů mezi centrálním Srbskem a územím Kosova a Metohije. To tu dlouho nebylo. 

Anketa

Schvalujete, že Babišova vláda odpouští DPH na elektřinu?

76%
11%
hlasovalo: 15412 lidí

Část západních médií včetně (některých českých nevyjímaje) psala o tom, že se Srbové cítí silnější a provokují mírumilovné politické albánské vedení z Prištiny a svět by se měl mít na pozoru. Není však třeba pohled expertního oka, aby běžný čtenář pochopil, že skutečná situace byla diametrálně odlišná. 

Důvodem srbské pohotovosti byla několikátá provokace ze strany kosovských Albánců v řadě za krátkou dobu. O téměř dvoutýdenní okupaci administrativních přechodů Jarinje a Brnjak albánskými obrněnými vozy s 350 po zuby ozbrojenými policisty jsme již informovali před necelým měsícem (více ZDE). Deset dnů poté, co se tyto jednotky byly nuceny stáhnout pryč, spustila Priština další akci. Tentokrát při ní tekla krev. 

Těžce ozbrojené jednotky ROSU albánské policie opět pronikly na sever Kosova a Metohije, do Kosovské Mitrovice a Zvečanu, kde údajně měly za úkol v obchodech zabavit pašované zboží. Srbská média mluvila například o policejním přepadení lékárny. Proti takovému podle svých slov ataku se postavilo místní srbské obyvatelstvo, které vyšlo ulic dát najevo svůj nesouhlas. 

Během demonstrací kosovsko-albánská policie použila nejen slzný plyn a dokonce i ostrou bojovou munici. V průběhu albánské akce bylo dle média zraněno 20 srbských občanů a jeden z nich těžce postřelen. Šlo o obyvatele města Zvečan Srećka Sofronijeviće, kterého albánské síly střelily do zad. Kulka mu poranila pravou lopatku, druhé pravé žebro a prošla pravou stranou plic. Těžce zraněný Srb byl po relativní stabilizaci v mitrovické nemocnici transportován na specializované pracoviště v Bělehradě, kde lékaři dále na bojovali o jeho život. Dosud je na jednotce intenzivní péče. 

Albánské jednotky se po několikahodinové akci, která dle místních připomínala válečný stav, a především po masivních protestech a blokádách místních Srbů, stáhla pryč ze severní části Kosova a Metohije. Lídr sjednoceného srbské politického uskupení Srpska lista Goran Rakić označil akci za pokus o Křišťálovou noc. Akci ostře odsoudila i Srbská pravoslavná církev. “Použití síly albánskou policí, zejména střelných zbraní, je otevřeným aktem agrese vůči občanům z etnických důvodů a hrozí, že způsobí obrovskou bezpečnostní nestabilitu,” konstatovala Rašsko-prizrenská eparchie. 

Proti akci se postavil i šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož násilné incidenty musí ihned přestat. “Jednostranné a nekoordinované akce, které ohrožují stabilitu, jsou nepřijatelné. Všechny otevřené otázky se muší řešit prostřednictvím dialogu, jehož mediaci má na starosti EU,” uvedl Borrell.

Následné mediální výstupy albánských představitelů z Prištiny nicméně ukazují, že podobným akcím není konec. Zástupce premiéra dočasných albánských institucí Besnik Bisljimi uvedl, že Priština po regionálních volbách bude “kosovská vláda pokračovat v akcích” jako byla ta poslední. 

Podle analytiků byly klíčovým momentem právě zmíněné regionální volby. Kosovský premiér Albin Kurti prý chtěl albánskému obyvatelstvu Kosova a Metohije ukázat, jak je akční a dovede se postavit Srbům. Nakonec mu to nikterak nepomohlo. Ve volbách Kurtiho strana propadla a nebude po nich vládnout ani jedinému okresu. “Kurti zažil totální debakl. Jeho strana v místních volbách propadla totálně i v okresech, kde během únorových parlamentních voleb získal přes 60 procent hlasů,” psal portál Kosovo online.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…