Toto prý uměl Chládek velice dobře. Odboráři z Rady VŠ ocenili jednání končícího ministra

29.05.2015 16:30

Předseda školských odborů František Dobšík i zástupci akademické obce, předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer a předseda České konference rektorů Tomáš Zima, u končícího ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) ocenili jeho komunikativnost a ochotu jednat. Členka sněmovního školského výboru Martina Berdychová (ANO) ale naopak uvedla, že ministrovi se nedařilo dobře komunikovat s odbornou veřejností ani s neziskovým sektorem.

Toto prý uměl Chládek velice dobře. Odboráři z Rady VŠ ocenili jednání končícího ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr školství a tělovýchovy Marcel Chládek

Dobšík a představitelé akademické obce s ministrem přišli během jeho více než ročního působení do častého kontaktu, když se jednalo o problémech učitelů nebo novele vysokoškolského zákona. Ministra hodnotili v lepším světle než ve čtvrtek jiní politici a odborníci, kteří se vyjádřili, že Chládkovo odvolání českému školství jen prospěje.

Dobšík v rozhovoru s ČTK řekl, že končící ministr byl ochoten naslouchat. Zásadní rozhodnutí s odboráři konzultoval předem. "I když jsme se někdy neshodli, tak se snažil najít kompromis," doplnil.

Jako velmi komunikativního a vstřícného popsali Chládka také představitelé akademické obce. "Jednání o novele byla sice někdy tvrdá, ale korektní. Velmi oceňuji, že se podařilo dosáhnout konsensu," řekl ČTK Fischer. Také rektor Univerzity Karlovy Zima hodnotil pozitivně ministrův přístup k novele vysokoškolského zákona, která je po osmi letech práce řady ministrů ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně. "Ministr Chládek se pravidelně účastnil jednání České konference rektorů, naslouchal problémům českého vysokého školství a řešil je," doplnil Zima v prohlášení pro ČTK.

Naopak poslankyně Berdychová hodnotila Chládkovo působení v ministerské funkci odlišně. "Náhlé personální změny, obtížná komunikace a nepředvídatelná rozhodnutí pana ministra nepřinášela tolik potřebnou stabilitu a vážnost resortu školství," poznamenala ve svém vyjádření.

Předseda Rady VŠ Fischer ocenil také to, že se ministerstvu pod Chládkovým vedením podařilo loni zabránit meziročnímu poklesu výdajů na vysoké školy. Škrty v rozpočtu hrozí tuzemským univerzitám i pro rok 2016, ale Chládek i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to označili za nepřípustné. Na druhou stranu se ale ani Chládkovi podle Fischera nepodařilo nastartovat diskuzi o střednědobém a dlouhodobém výhledu vysokého školství. Úroveň jeho financování totiž stále zaostává za úrovní vyspělých evropských zemí.

Jednání o rozpočtu na příští rok čeká Chládkova nástupce. Dobšík považuje za nezbytné, aby se podařilo vyjednat navýšení, o které Chládek poslední týden intenzivně veřejně usiloval. Vzhledem k tomu, že do ministerského křesla zřejmě usedne zástupce sociální demokracie, měla by být zachována kontinuita.

Dobšík jako předseda školských odborů začínal v roce 2003 za ministryně Petry Buzkové. Chládek je už desátým ministrem, kterého zažil. "Určitě to neprospívá stabilitě v resortu," poznamenal. Často musí navazovat kontakt s novými ministry. "Odbory jako sociálního partnery respektovali všichni bez ohledu na stranickou příslušnost. Ale ministři ze sociální demokracie měli jasnější zadání, že úředníci mají více komunikovat," dodal.

Zatímco předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval i šéf České unie sportu Miroslav Jansta ve čtvrtek Chládkovi poděkovali za jeho aktivity v oblasti sportu, expert ANO na tuto oblast Jiří Holeček dnes nešetřil kritikou. "Ministr Chládek za rok a půl nevytvořil návrh koncepčního řešení podpory sportujících dětí, mládeže, jejich trenérů a sportovních instruktorů. Přitom mu to ukládá programové prohlášení vlády a koaliční smlouva. Jeho hospodaření s veřejnými prostředky určenými pro oblast sportu bylo děsivé," uvedl poslanec, jenž ministra kritizoval dlouhodobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…