Toto se prý na Slovensku šíří o koronaviru

21.05.2020 9:01

Zatímco v Itálii, Francii, Velké Británii nebo ve Spojených státech zemřely v souvislosti s koronavirem desítky tisíc lidí, Slovensko hlásí za celou dobu pandemie asi 1 500 nakažených a jen 28 úmrtí. To je téměř zázrak. Slováci ale prý i kvůli tomu začínají věřit celé řadě konspiračních teorií o koronaviru. Tak třeba...

Toto se prý na Slovensku šíří o koronaviru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Sociolog z Bratislavské mezinárodní školy liberálních studií a think-tanku Bratislava Policy Institute Michal Vašečka v rozhovoru pro Český rozhlas prozradil, že Slováci i díky opravdu dobrým číslům z časů koronavirové pandemie začínají věřit konspiračním teoriím spojeným s tímto čínským virem.

„Právě proto, že jsou výsledky tak dobré, tak se velmi dobře daří konspiračním teoriím, že nemoc COVID-19 je výmysl, že neexistuje. A je třeba říct, že někteří lidé tomu začínají věřit,“ upozornil sociolog s tím, že podobným konspiračním teoriím nahrávají i výsledky testů, které naznačují, že v bratislavské kanalizaci se koronavirus v podstatě nenachází. „Což je na hranici zázraku,“ zdůraznil.

Kvůli dobrým číslům je vláda Igora Matoviče pod tlakem, aby otevřela hranice, protože řada Slováků pracuje nebo studuje v České republice, v Rakousku, případně v Maďarsku. Celkově ale mají Slováci za to, že Matovičova vláda v boji s koronavirem uspěla.

Karanténní opatření však tvrdě zasáhnou slovenskou ekonomiku. Ostatně stejně jako v Česku a v dalších zemích. Slováci si prý teď často kladou otázku, zda bylo opravdu nezbytné takto vypínat celou ekonomiku, když jsou čísla tak dobrá.

Předseda extremistické strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba už před pár týdny prohlásil, že koronavirus je výmyslem západních oligarchů, kteří chtějí položit slovenskou ekonomiku na kolena a pak za velmi levné peníze v podstatě celou zemi koupit.

Jestliže Matovičova vláda nezačne během jednoho týdne uvolňovat opatření, která se netýkají těch ohrožených skupin, tak potom není cílem premiéra Matoviče ochránit lidi před koronavirem, ale podle mého názoru je jeho cílem dostat slovenskou ekonomiku na kolena a připravit půdu pro to, aby se mohl přeskupit majetek lidí do rukou vyvolených skupin, do rukou oligarchů, do rukou nadnárodních finančních skupin a nadnárodního kapitálu,“ vyjádřil svůj názor Kotleba už před měsícem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…