Továrny, silnice, vlaky. „To je cíl,“ řekl generál. Odhalil, co by pak mělo přijít

20.05.2022 13:45 | Rozhovor

„Mírová vyjednávání závisí na situaci na bojišti. Zatím se síly zdají vyrovnané,“ říká Jiří Šedivý, generál, bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky a pedagog Vysoké školy CEVRO Institut. Požadavek Rusů na zrušení sankcí za to, že uvolní ukrajinské přístavy, považuje za průhledný a jasný důkaz, že sankce Rusku škodí.

Továrny, silnice, vlaky. „To je cíl,“ řekl generál. Odhalil, co by pak mělo přijít
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
Skutečnost, že Ukrajina s Ruskem už nevyjednávají, svědčí podle Šedivého o tak hlubokých rozporech, že o vyjednávání nemá ani jedna strana zájem a chybí jim také témata, o kterých diskutovat. „Zahájení rozhovorů bude vázáno na neúspěchy a úspěchy na bojišti. To je může donutit udělat ústupky a mít zájem diskutovat,“ řekl generál s tím, že situace na bojišti je velmi blízká vyrovnanému boji. „Rusko sice postupuje, ale hodně pomalu a žádné razantní vojenské operace se neuskutečňují - tedy že by měly za následek zábory velkých území Ukrajiny. Ukrajině se dokonce daří získávat část území zpět. Nikdo nechce dělat ústupky, které by byly zbytečné. Je to tedy na mrtvém bodě, zatvrzelé jsou obě strany,“ popsal Jiří Šedivý.

Podotkl však rovněž, že konkrétní vyjednávání mezi ruskou a ukrajinskou stranou stejně probíhají. Ať už se jedná o debaty kvůli výměně zajatců, vojáků, ohledně Mariupolu nebo kvůli humanitárním koridorům. Na nižších úrovních se tak dle zkušeného generála vyjednává stále. Rusové se navíc zaměřili na ničení infrastruktury, logistická a velící centra a další strategické budovy. Nakolik podle něj dodávky západních zbraní mění podobu Ukrajiny? Tedy, může se stát, že země bude natolik zničená, že válčit už nebude efektivní a Rusové dosáhnou svého? „Ničení infrastruktury souvisí s podporou vojsk na válčišti. Komunikační uzly a cesty, linie zásobování, průmyslové závody… tedy vše, co podporuje armádu, je infrastrukturním cílem. Ať si myslíme cokoliv, Rusové nemají za cíl zničit celou Ukrajinu. Chovají se brutálně, chovají se nekompromisně, chovají se skutečně, řekl bych, tak, jak jsou naučení z druhé světové války. To se opakuje pořád, ale nevěřím, že by úmyslně ničili místa, která budou sami potřebovat. Jde o široké spektrum objektů, které jsou zničené, aby se narušila schopnost Ukrajiny válčit,“ řekl redakci.

Ukrajinské členství v Evropské unii by dopadlo na ostatní

Rusko čelí kvůli napadení Ukrajiny sankcím a rázným omezením od různých států. Šedivý se domnívá, že po ukončení války nebude situace vůbec jednoduchá. „Bude nutné najít cestu, jak vůbec dále jednat s Ruskem, aby nebylo zatlačeno do kouta do té míry, že se stane nepřítelem všech a všichni se stanou nepřáteli Ruska. To by nebylo správné a zároveň přijde debata, co bude s Ukrajinou, jak se bude vyvíjet, jak bude probíhat rekonstrukce území, zničené infrastruktury, ropovodů a plynovodů vedoucích přes Ukrajinu a do jaké míry bude vše použitelné. Mám obavy, aby se poválečné období nezadrhlo v nějakém nestabilním prostředí, které umožní, že se začnou etablovat a ukazovat ambice některých skupin a některých částí průmyslové lobby,“ varoval generál.

Server Politico nedávno upozornil, že vedení Francie, Itálie nebo Německa se obávají ukrajinského vítězství, které by mělo za následek destabilizaci největší země, zhoršení energetické krize i bezpečnosti. Obavy vyjádřil i francouzský prezident Emmanuel Macron. Právě ony obavy míří podle Šedivého hlavně k členství Ukrajiny v Evropské unii. „Obávají se, že země bude tak rozbitá, že jí nebude stačit stejná podpora jako jiným novým členským státům. Tyto země musely vždy splňovat určitou úroveň zemědělství, průmyslu, ekonomiky i rozvoje společnosti. Bojí se, že by Ukrajina sebrala velkou část finančních prostředků, které má Evropa na rozšiřování k dispozici,“ sdělil s tím, že podobné problémy se řešily už v případě Turecka, když chtělo do Evropské unie vstoupit.

„Diskutovali, proč nevzít Turecko do Evropské unie. Turecko je jednou polovinou vyspělé, druhou polovinou poměrně chudé a Evropa není schopná 80 milionů Turků dostat na minimální úroveň, která je v Evropské unii. Něco podobného je i Ukrajina. Je velká a její členství by mělo dopad na ostatní státy a zejména nás, kteří jsme v rozvoji a snažíme se dostat na vyšší úroveň, až třeba na úroveň Rakouska a Německa,“ vysvětlil bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky.

Jaké budou vztahy s Ruskem po válce?

A jak odhaduje, že budou vypadat poválečné vztahy s Ruskem ohledně obchodu, který některé země rázně omezují? „Rusko, i když budou sankce zrušeny, bude muset čelit velkému tlaku, aby zaplatilo reparace a škody na Ukrajině způsobené válčením. To může způsobit obrovské zatížení ruské ekonomiky, destabilizaci společnosti a třeba i vedení Ruska. Může znamenat propad satelitních států, které se zatím drží, jako je Čečensko a další zakavkazské republiky, například Dagestán a Ingušsko, a to by bylo obrovským rizikem. Čína by toho velmi ráda využila a chtěla by například část Sibiře, což by mohlo znamenat velký problém,“ uvedl Jiří Šedivý.

Až válka na Ukrajině skončí, očekává proto další etapu vyjednávání a hledání vztahu k Rusku. „Pokud bude Rusko akceptovat požadavky mezinárodního společenství vůči Ukrajině, aby napravilo, co zničilo, nebude nutné, aby byly uvaleny další sankce. Současné sankce se například zruší nebo ponechají vůči oligarchům, kteří budou v rukou držet velkou moc a budou mít někde schovány obrovské prostředky a majetky. Jestliže by došlo k dohodě o ukončení války a nastavily se přijatelné vztahy s Ruskem, nevidím důvod, proč sankcionovat Rusko dále,“ řekl generál.

Rusko vyjednává s Indií i africkými státy

Sám už několik let pro ParlamentníListy.cz upozorňuje, že sankce vůči Rusku prohlubují jeho spolupráci s Čínou. „Už před několika lety jsme se bavili o tom, že Rusové mají zálusk v Číně a není nezbytně nutné, aby například plyn posílali do Evropy. Není pravdou, že Rusko bez Evropy nemůže být, může najít odbytiště, ale problém spočívá v tom, že je Rusko v nevýhodě, protože hledá odbyt jako náhradu po té, co přestane odebírat plyn Evropa. Vztahy s Čínou nejsou takové, jaké byly před rokem,“ upozornil Šedivý. Rusko vyjednává o dodávkách například s Indií, ale i africkými státy. „Indočína má zájem také, takže Rusové jsou schopni zredukovat dopad sankcí, byť to není otázka okamžiku, ale horizontu tří až pěti let,“ zauvažoval Šedivý.

Ruská federace se rovněž nechala slyšet, že uvolní Ukrajině mořské přístavy, jestliže země zruší protiruské sankce. „Jedná se o vyjednávání, které ukazuje, že Rusko přece jen sankcemi trpí a momentálně hledá cestu, jak se z toho vymanit. Jednou z nich je otevření přístavů za zrušení sankcí. Je to průhledný záměr Rusů. Rusko hledá, jak potraviny do světa poslat, protože OSN varovalo, že zablokované potraviny, hlavně pšenice, mohou způsobit hladomor zejména v chudších státech. Tlak bude velký, ale uvidíme, možná se Ukrajině podaří přístavy odblokovat jiným způsobem,“ řekl Jiří Šedivý. Na dotaz redakce uvedl jako příklad ukrajinský vojenský manévr, který by přístavy odblokoval. „Možná podobně mířenými údery jako na křižník Moskva, kdy zlikvidují lodě, které blokují přístavy na moři. Cesta je, a pokud není diplomatická, pak je vojenská,“ podotkl generál.

Ruští profesionálové nechtějí mlčet

Michail Chodarjonok, ruský plukovník ve výslužbě, nedávno vystoupil v ruské televizi s kritikou ruské armády i jejího konání na Ukrajině. O pár dní později ale prohlásil, že ukrajinské úspěchy nebo protiofenziva je jen šíření nepravdivých zvěstí. Jaká nálada mezi Rusy podle generála panuje? „Rusové si čím dál více uvědomují, že je to válka, která pro Rusko neskončí dobře. A když se dívají vojáci profesionálové, jak se vede válka ze strany Ruska, musejí konstatovat, že takových chyb se dopouštět nemohou. Ruská armáda není dobře vycvičena, není dobře vedena velitelským sborem, který je také na špatné úrovni výcviku a vzdělávání. Je zkrátka vidět, že armáda nefunguje správně, ale buďme rádi, že dávají Ukrajině šanci ubránit se. Ruští vysloužilci a profesionálové vidí obrovské chyby a řada z nich už nemlčí, protože v bojích umírají mladí muži, které Rusko posílá na smrt,“ zhodnotil Jiří Šedivý.

Co se však týká personálního vybavení armád na obou stranách, Rusko má dle Šedivého potenciál obrovského národa, který může ztráty nahradit. „Byť se mluví o deseti a nyní až o 26 tisících mrtvých, což podle mne Ukrajinci přehánějí, ale to není podstatné…. mají velké ztráty, ale velké ztráty mají i Ukrajinci, tedy obě strany. A v určité fázi se dostanou do situace, kdy se kvalitní část vojáků i záložníků, kteří mohli nastoupit formou mobilizace, vyčerpá. Pak začnou nastupovat méně vycvičení a méně schopní vojáci, kteří sice mají odhodlání bojovat za svoji zemi, ale chybí jim výcvik, což přináší velké oběti. Z pohledu lidského potenciálu jsou na tom Ukrajinci hůře,“ dodal Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…