Tragédie v Afghánistánu. Při útoku atentátníka tam zemřeli tři čeští vojáci

05.08.2018 13:13

Tři čeští vojáci zahynuli dnes při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, oznámil Generální štáb Armády ČR. Češi dnes ve 3:50 hlídkovali v okolí základny Bagrám v provincii Parván.

Tragédie v Afghánistánu. Při útoku atentátníka tam zemřeli tři čeští vojáci
Foto: Martin Koller
Popisek: Aktivní zálohy

„Následkem výbuchu utrpěli tři čeští vojáci - rotný M.M. (1982), desátník K. B. (1990) a desátník P.Š. (1993) - smrtelná zranění," uvedla armáda v tiskové zprávě.

Rodiny vojáků byly informovány, k dispozici jsou jim vojenští psychologové a vojenští kaplani.

„Tragická smrt tří našich vojáků mě velmi zasáhla. Všem rodinám a blízkým chci vyjádřit svou hlubokou soustrast," uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Hlubokou lítost vyjádřil prezident a vrchní velitel ozbrojených sil Miloš Zeman nad úmrtím tří českých vojáků, kteří se dnes stali oběťmi sebevražedného útoku v Afghánistánu. Zároveň zdůraznil, že by to podle něj mělo odradit od úsilí nadále bojovat s mezinárodním terorismem. Zemanovo vyjádření poskytl ČTK jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

„Hluboká lítost a soustrast všem příbuzným obětí sebevražedného atentátu. Nemělo by nás to však odrazovat od úsilí nadále bojovat s mezidnárodním terorismem," uvedl Zeman.

Velení české armády chystá tiskovou konferenci k úmrtí tří českých vojáků v Afghánistánu, kteří dnes zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka. Briefing zástupce náčelníka Generálního štábu Jiřího Vernera se uskuteční ve 14:00 na Generálním štábu Armády ČR v Praze-Dejvicích, uvedla armáda. Při afghánských misích dosud zahynulo 13 českých vojáků.

„Zpráva o úmrtí vojáků je vždy ta nejhorší, velmi mě to zasáhlo. V mých očích jsou to hrdinové, kteří se za hranicemi České republiky podíleli na boji proti terorismu. Celá země by na ně měla být hrdá. Upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a kamarádům," sdělil náčelník Generálního štábu armády České republiky Aleš Opata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…