Tragédie v Moskvě: Oni tahali kufry! šokuje expert důvodem, proč v letadle uhořelo 41 lidí

06.05.2019 10:44

Jak informovaly Novinky.cz, dopravní letadlo ruské společnosti Aeroflot muselo v neděli vpodvečer nouzově přistát na letišti v Moskvě a po dosednutí začalo hořet. Podle upřesněných informací z vyšetřování příčin neštěstí přežilo pouze 37 lidí ze 78 na palubě. A proč tomu tak bylo? Jedna z možností, která se nabízí, je zdržení, které způsobili cestující, kteří si s sebou chtěli vzít svá příruční zavazadla.

Tragédie v Moskvě: Oni tahali kufry! šokuje expert důvodem, proč v letadle uhořelo 41 lidí
Foto: Repro Twitter
Popisek: Evakuovaní pasažéři Aeroflotu

Nad jejich chováním se již pohoršila novinářka Lucie Groene, spolu se záběry na cestující se zavazadly. „Lítám často a bezohlednost některých lidí opravdu nezná meze. Všichni ti, co si na záběrech vlečou ty svoje po...ný kufříky, co si stačili vzít s sebou, ukradli pár drahocenných sekund těm, co byli za nimi a museli počkat ... to jsou ti vzadu, v letadle.“

Záběry pocházejí z tohoto videa, kde je možné vidět odcházející cestující, přičemž minimálně jeden s sebou táhne poměrně velké zavazadlo.

Anketa

Zaslouží si Jaromír Jágr od Zemana vyšší státní vyznamenání, než jaké dosud má?

hlasovalo: 12364 lidí
A o chování pasažérů v případě krize píše i odborník na civilní letectví Geoffrey Thomas. „Kdy už to šílenství skončí? Pasažéři trvající na tom, že si vezmou svá příruční zavazadla a natáčení při evakuaci může stát lidské životy,“ říká a dodává, že 41 pasažérů letu SU-1492 nepřežilo. „Objevilo se video z vnitřku letadla a s pasažéry, kteří ohni unikli, je možné vidět s příručními zavazadly, která by zpomalovala evakuaci,“ říká Thomas a dodává, že letadlo s polovinou otevřených východů by mělo být evakuovatelné do 90 sekund. A i když společnost Aeroflot tvrdí, že evakuace proběhla za 55 sekund, to je podle něj pouze evakuace těch, kdo přežili.

Geoffrey Thomas také říká, že to není zdaleka poprvé, kdy evakuace byla pomalá a cestující s sebou táhli i zavazadla. Testy evakuace dle něj probíhají se zaměstnanci leteckých společností, kteří vědí, co mají dělat a nemají žádná zavazadla. A pokud by se trvalo na limitech podle zkušeností ze skutečných evakuací, musela by se cena letenek kvůli omezené kapacitě ztrojnásobit. Thomas dodává, že to z ekonomických důvodů není možné, takže je nutné nalézt jiné řešení.

Prý už britské orgány pro kontrolu civilního letectví jasně varovaly aerolinky po incidentu v Las Vegas v roce 2015: „Zabraňte pasažérům, aby si brali ruční zavazadla při nouzové evakuaci!“ Dle Thomase už mnoho společností změnilo své bezpečnostní instruktáže, ale pasažéři je zřejmě neposlouchají. „Aerolinky musí rázně jednat, možná tím, že při startu a přistání zamknou zavazadlové prostory, aby si pasažéři nebrali zavazadla v případě havárie,“ navrhuje řešení. Extrémním řešením by podle něj bylo zakázat příruční zavazadla s výjimkou opravdu malých, jako jsou batohy. Jako ilustraci přidává fakt, že občas trvá 40 minut, než si všichni pasažéři uloží zavazadla a usadí se.

Dalším nebezpečím podle něho je, že se může zavazadlo zachytit a protrhnout skluzavku, po které se cestující dostávají z havarovaného letadla, nebo že padající zavazadlo může někoho omráčit, dokonce i zabít. A přidává komentář o lidech, kteří si myslí, že je chytré dělat z probíhajícího neštěstí senzaci na sociálních sítích.

Celý článek ZDE

Video z letadla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…