Trapas pana Petříčka. Pozdní vysvětlování už je k ničemu, píše bloger

01.12.2018 10:42

Bloger Jan Bartoň se ve svém nejnovějším komentáři rozepsal o tom, jak ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček naštval prezidenta Miloše Zemana. Text přinesl server NeviditelnyPes.cz.

Trapas pana Petříčka. Pozdní vysvětlování už je k ničemu, píše bloger
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

„Rozhodnutí o změně postavení několika ambasád z nejvyšší politické důležitosti na ‚obyčejné‘, se hrubě znelíbilo prezidentu Miloši Zemanovi, který se dokonce omluvil maďarskému premiérovi Orbánovi,“ připomíná jádro problému Bartoň. Ministerstvo se však brání, že se jedná o administrativně-technickou kategorii, která nesouvisí s významem bilaterálních vztahů. Dokonce podle všeho diplomacie plánuje onen zavádějící termín změnit nebo zrušit. 

„Pokud se vrátíme v čase zpátky do roku 2005, tehdy zde vládla koalice ČSSD, lidovců a US-DEU. Ministrem zahraničí v ní byl v roce 2005 Cyril Svoboda za KDU-ČSL. V té době tedy vznikl koncept ambasád ‚nejvyšší politické důležitosti‘, jak nyní vyplulo na povrch nikoliv proto, že jsou to ambasády v důležitých státech světa pro Česko, ale proto, aby tamní velvyslanci mohli dostávat větší plat. To samo o sobě svědčí o obrovské hlouposti autorů této koncepce a docela mi to k Cyrilovi Svobodovi i sedí,“ uvažuje následně Bartoň.

Původní text ZDE.

„Při rušení čtyřech ambasád jako ‚top‘ se tak má dosáhnout úspory ve mzdách diplomatů. Protože však bylo toto oznámení vrženo do mediálního prostoru bez patřičného komentáře, který přišel až po kritice Miloše Zemana, rozhodně to nebylo vnímáno jako ‚úspora‘ financí, ale jako změna v ‚důležitosti‘,“ dodává Bartoň a podotýká, že dovysvětlování ze strany ministerstva je k ničemu.

„Nikdo mi totiž nevymluví, že prvotní zpráva byla prvoplánově skutečně myšlena jako politický nesouhlas české diplomacie s děním v Maďarsku a Itálii. Vyřazení Kyjeva a Ankary lze také vnímat optikou vnitropolitické situace na Ukrajině a v Turecku. Přesto si u těchto dvou států myslím, že jsou to významné státy v blízkosti Česka stojící mimo EU, se kterými je dobré udržovat korektní diplomatické vztahy. Na rozdíl od Zemana mi osobně přijde vyřazení Ukrajiny a Turecka jako hloupé,“ uzavřel Bartoň se slovy, že Zeman jen využil rozruch kolem rušení top ambasád k tvrdé kritice ministra zahraničí. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…