Trapas u Bidena: Dcera viceprezidentky vybírá na Palestinu

08.11.2023 12:52

Zatímco značná část světa viní USA z nekritické podpory Izraele, nevlastní dcera tamní viceprezidentky Kamaly Harrisové se podílí na sbírce na pomoc palestinské Gaze. A k dovršení všeho je po svém otci Židovka, která se ale ke své víře vůbec nehlásí.

Trapas u Bidena: Dcera viceprezidentky vybírá na Palestinu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Joe Biden a Kamala Harrisová

Zatímco značná část světa obviňuje USA, že napomáhají „izraelskému státnímu terorismu“, přímo v Bílém domě se pořádají sbírky na pomoc Gaze.

Viceprezidentka Kamala Harrisová sňatkem s právníkem Dougem Emhoffem v roce 2014 vyvdala i jeho dceru jménem Ella. Ta má s nevlastní matkou podle všeho blízký vztah.

Nyní nevlastní dcera viceprezidentky, čtyřiadvacetiletá módní návrhářka a designérka, organizuje sbírku na podporu Gazy.

Na svém instagramu sdílela sbírku pořádanou New York Post. Nabádala k „naléhavé pomoci dětem z Gazy“, ve výzvě ale chybí jakákoliv zmínka o teroristickém útoku Hamásu na Izrael ze 7. října, stovek zabitých a rukojmích.

Kampaň zatím vynesla na pomoc Gaze 7,8 milionu dolarů, není jasné, zda na ni Emhoffová i sama přispěla.

Kuriozitou je, že její otec se stal poměrně známou tváří americké židovské komunity. Sama Ella se prý ale jako Židovka neidentifikuje a uvádí, že na ni tato víra nemá žádný vliv.

Politická aktivita dceři „druhého gentlemana“ (jak se v USA přezdívá jejímu otci po vzoru „první dámy“) není cizí už od dětství. Na začátku tisíciletí celá rodina podporovala zavádění manželství pro homosexuály v Kalifornii, nyní je Ella známá jako bojovnice za práva transgender osob.

Takto rázný vstup do světové politiky ale mnohé zaskočil. „Vzbuzuje to velké obavy a připadá mi to odporné. A abych k vám byl upřímný, jsem tím dost šokován,“ sdělil republikánský kongresman Jeff Van Drew, působící v bezpečnostním výboru Sněmovny reprezentantů.

Podle něj je zřejmé, že jakákoliv humanitární pomoc Gaze končí v rukou teroristů z Hamásu.

Bidenova administrativa má k Izraeli a jeho reakci na teroristický útok z oblasti Gazy rozporuplný postoj. Na jednu stranu prezident Biden několikrát zopakoval, že Izrael má právo se bránit, ale současně varoval před zasažením civilistů.

Premiéra Netanjahua vyzýval soukromě i veřejně, aby zastavil boje a dal civilistům možnost odejít, ačkoliv Izrael právě kvůli odchodu civilistů útok odkládal více než týden. Biden rovněž vyzýval ke zvýšení humanitární pomoci civilistům.

Tuto Bidenovu iniciativu pak jel přímo do Izraele osobně tlumočit ministr zahraničí Antony Blinken.

John Kirby, bezpečnostní poradce prezidenta Bidena, sdělil, že USA vedly s Izraelem „upřímné rozhovory“ s cílem snížit počet civilních obětí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…