Třeba... Zelenskyj pohrozil východu Evropy

26.04.2022 7:14 | Ze sítí

Sázka na Ukrajinu znamená sázku na výhru. Teď už to ví každý! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke svým spoluobčanům i ke světu. V této válce se podle něj rozhoduje o tom, zda na východě Evropy vůbec někdo přežije. A Ukrajinci jsou odhodláni v tomto prostoru přežít a prosperovat. Zato Rusové podle něj znovu a znovu ukazují, že umí jen odpalovat rakety, vraždit a krást. Údajná denacifikace Ukrajiny je jen ruským pokusem o její vyrabování.

Třeba... Zelenskyj pohrozil východu Evropy
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Od ruského vpádu na Ukrajinu uplynuly už dva měsíce. Začal měsíc třetí a Ukrajinci stále odolávají ruským okupantům.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

„24. února většina světa ani nevěřila, že vydržíme déle než týden. Někdo řekl – tři dny. Ještě před měsícem jsme museli různé země přesvědčovat, že sázka na Ukrajinu znamená výhru. A teď... teď to každý ví,“ prohlásil Zelenskyj na videu na sociální síti Facebook. „Díky odvaze, moudrosti našich obránců, díky odvaze všech ukrajinských mužů, všech ukrajinských žen je náš stát skutečným symbolem boje za svobodu. Všichni ve světě – a dokonce i ti, kteří nás otevřeně nepodporují – se shodují, že právě na Ukrajině se rozhoduje o osudu Evropy, o osudu globální bezpečnosti, o osudu demokratického systému. A především se rozhoduje, jaký bude život ve středu a na východě našeho kontinentu a zda tam vůbec bude,“ pokračoval prezident Ukrajiny.

Ve městě Buča, Hostomel, Mariupol, ale i ve Lvově, Kramatorsku či Oděse Rusové ukázali, jak dovedou vraždit. Ukázali, co všechno chtějí zničit. S pomocí dělostřeleckých granátů, raket i letadel. „Za dva měsíce proti nám použili více než 1100 raket. Nespočet bomb a dělostřeleckých granátů. Mučili, loupili, popravovali,“ shrnul ukrajinský prezident, jak vypadají představy Ruska o údajné denacifikaci Ukrajiny. Ve skutečnosti nejde o nic jiného, než o pokus vyrabovat celou Ukrajinu. „Poklidná města a vesnice se proměnily v peklo. Některá ukrajinská města a komunity byly zničeny do základů. Ale ničeho nedosáhli. A nedosáhnou,“ pokračoval Zelenskyj.

Proto se teď podle Zelenského nerozhoduje o ničem menším, než že bude Rusko zastaveno a Evropa bude moct žít v klidu. A Ukrajinci a Ukrajinky podle Zelenského ukázali, že jsou ochotní udělat pro obranu svého státu všechno.

„Rusko může vynaložit obrovské prostředky na podporu války. Postavit se dokonce i celému svobodnému světu. Může svým lidem vzít vše, co by mohlo rozvíjet samotné Rusko a nasměrovat tento potenciál ke zničení životů sousedů. Ale poučení z historie je dobře známé. Pokud se chystáte vybudovat tisíciletou říši, prohrajete. Pokud se chystáte zničit sousedy, prohrajete. Pokud chcete obnovit staré impérium, prohrajete. A pokud půjdete proti Ukrajincům, prohrajete,“ zdůraznil Zelenskyj.

Síla Ukrajiny je podle Zelenského patrná i v tom, že vláda v Kyjevě už pracuje na plánech na obnovu země a shání pro tento plán finanční prostředky na mezinárodní scéně. To je důkaz toho, že kdokoliv, kdo se ocitne pod ruskou nadvládou, se bude mít jen hůř, protože Rusko žádné takové plány na obnovu zničených území nemá, vymýšlí jen další plány, jak zničit další kus země. Tak to vidí Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj však také zdůraznil, že ještě není osvobozena celá Ukrajina a není jasné, jak dlouho bude trvat, než bude svobodná skutečně celá tato země. Ukrajinci proto musí ve svém úsilí vytrvat, dokud nedosáhnou vítězství.

Pak se Zelenskyj už jen rozloučil.

„Věčná sláva všem, kteří se zastali státu! Věčná vděčnost všem, kteří nám pomáhají vydržet! Věčná památka všem, kdo dali život za Ukrajinu! Sláva Ukrajině!“ zvolal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…