Trest za vydání Fajáda: Američané prý mohou ztížit Česku hon na zločince

06.02.2016 9:27

Tak dobrá spolupráce českých detektivů, žalobců a soudců s úřady v USA, jež trvala doposud a která vyvrcholila vydáním amerického občana Kevina Dahlgrena k trestnímu stíhání do ČR, už zřejmě nebude možná. Po čtvrtečním propuštění Alího Fajáda a Chálida Marabího, které Američané podezírají z podpory terorismu, jsou totiž vztahy obou států na bodu mrazu, píší dnešní Lidové noviny.

Trest za vydání Fajáda: Američané prý mohou ztížit Česku hon na zločince
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

„Není to tak dávno, kdy nám byl vydán Kevin Dahlgren (hrozí mu doživotí za čtyřnásobnou vraždu v Brně). To byl bezprecedentní krok, protože Američané svého občana ke stíhání do zahraničí běžně nevydávají. Po tom, co se odehrálo, můžeme na tento krok maximální důvěry USA vůči našemu právnímu řádu minimálně na nějakou dobu zapomenout,“ řekl listu Petr Kolář, bývalý velvyslanec ve Washingtonu.

Podle deníku ale kauza Dahlgren není jediným případem justiční spolupráce. Ze statistik Nejvyššího státního zastupitelství vyplývá, že české úřady se na partnery v zámoří obracejí asi s 50 žádostmi o právní pomoc ročně. Prakticky co týden je tak mezi úřady nějaká výměna.

Americká ambasáda v Praze na výměnu pěti ztracených Čechů za dvojici podezřelých byla jasná: „Neexistuje žádné ospravedlnění toho, že tyto nebezpečné osoby byly propuštěny. Vážně tím utrpí spolupráce orgánů činných v trestním řízení našich dvou zemí...“

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman je ohledně dalšího vývoje opatrný. Vyjádření ambasády bere jako politickou deklaraci na politické rozhodnutí české strany nepovolit vydání. „Pochopitelně jestli se setkám s panem velvyslancem, zeptám se ho na to. Počkám nyní na další vývoj,“ řekl Zeman listu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …