Trestat dezinformace! žádají Brusel novináři. I čeští, tihle. A EU platí nový orgán

16.06.2020 7:27

Evropští novináři, včetně Syndikátu novinářů ČR, vydavatelé a Asociace soukromých televizí žádají Evropskou komisi, aby postupovala důrazněji v boji proti šíření dezinformací. Podle jejich názoru nastal čas, aby za šíření dezinformací padaly sankce, ale současně byla zachována novinářská svoboda pro ty, kdo dezinformace nešíří. Česká eurokomisařka Věra Jourová se obrátila na internetové giganty a popsala jim, jak by měly v boji s dezinformacemi postupovat.

Trestat dezinformace! žádají Brusel novináři. I čeští, tihle. A EU platí nový orgán
Foto: Repro Youtube
Popisek: Eurokomisařka Věra Jourová v Otázkách Václava Moravce

Média žádají Evropskou unii, aby důrazněji vystupovala proti šíření dezinformací na internetu, především prostřednictvím Googlu, Facebooku a dalších velkých internetových hráčů. O výzvě k tvrdšímu postupu proti šiřitelům zavádějících informací napsal server Euractiv. Žádost o tvrdší postup proti šíření nepravd navazuje na  bruselskou prezentaci, která popisovala, jako největší lži, nesmysly a zavádějící informace se na internetu šíří o nemoci covid-19.

Anketa

Měl by být Xaver Veselý ODVOLÁN z Rady ČT?

3%
97%
hlasovalo: 12314 lidí

Výzvu médií podepsali představitelé Evropské federace novinářů, Evropské rady vydavatelů a Asociace komerčních televizí v Evropě. Členem Evropské federace novinářů je za Česko Syndikát novinářů ČR. Signatáři ve výzvě  adresované EU prohlašují, že jsou „znepokojeni vzestupem on-line dezinformací během pandemie“, což mělo „ničivý dopad na úsilí v oblasti veřejného zdraví“.

V roce 2018 se sice zrodil kodex, který zavazuje internetové hráče dezinformacím čelit, ale podle představitelů uvedených organizací se tento kodex sepsaný v roce 2018 ukázal jako nedostatečný a je třeba přijmout účinnější opatření v boji s dezinformacemi. Volají po zavedení „smysluplných sankcí“, které přimějí internetové hráče v boji s dezinformacemi skutečně konat. Současně by ale přijatá opatření měla zajistit svobodný prostor pro práci novinářů, měla by zachovat redakční svobodu, a tím posílit ta média, která dezinformace nešíří.

Česká eurokomisařka Věra Jourová, která má boj s dezinformacemi na starosti, vyzvala internetové giganty, aby potírání dezinformací věnovali více času, protože tak činí ve vlastním zájmu. V očích uživatelů stoupne jejich důvěryhodnost. Jourová má za to, že internetoví hráči mají analyzovat povahu dezinformací, jejich cílovou skupinu, ale také geopolitický původ dezinformace.

V italské Florencii byla navíc 1. června uvedena do provozu Evropská observatoř digitálních médií (EDMO), jejímž cílem je analyzovat dezinformace. Financována je z rozpočtu EU a působí v ní odborníci na mediální gramotnost.

„Dezinformace stále více ohrožují naše demokratické společnosti a musíme proti nim bojovat. Při tom budeme hájit [evropská] základní práva a hodnoty včetně svobody projevu a informací,“ uvedla při zahájení EDMO v pondělí evropská komisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová s dovětkem, že je třeba ověřovat informace, které se po internetu šíří a zjišťovat, do jaké míry jsou pravdivé.

Pracovníci EDMO budou analyzovat důvody šíření dezinformací, ale i techniky a metody využívané k jejich šíření. Vedle toho vytvoří EDMO materiály určené jak pro učitele, tak pro širokou veřejnost, v nichž bude popsáno, jak se mohou dezinformace šířit a v čem spočívají rizika šíření dezinformací. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…