Třetí dávka možná už v září

15.06.2021 7:21

Nejstarší čeští občané byli dvěma dávkami vakcíny proti covidu naočkováni již v lednu nebo v únoru tohoto roku a odborníci hledají odpověď na otázku, kdy bude dobré jim poskytnout dávku třetí. Vzhledem k tomu, že nemoc covid-19 i vakcíny proti ní jsou nové, chybí dostatek dat, jak dlouho člověka ochrání první dvě dávky. Jindřich Vobořil z neziskové organizace Podané ruce volá po přeočkování seniorů v září. Vakcinolog Marek Petráš však nabízí jiný pohled.

Třetí dávka možná už v září
Foto: Hans Štembera
Popisek: Návštěva předsedy vlády Andreje Babiše v Národním očkovacím centru, kde proběhla generální zkouška očkování proti nemoci covid-19

V České republice tento týden poprvé teploty překročí třicítku a léto se konečně ohlásí v plné parádě, ale odborníci už teď řeší otázku, jak postavit co nejpevnější hráz, proti možné další podzimní vlně covidu. Jednou z možností je posílit obranyschopnost organismu třetí dávkou vakcíny. Ale kdy přesně ji aplikovat?

Vakcinolog Marek Petráš ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedl, že na třetí dávku vakcíny je ještě čas.

„Kritická epidemická situace z jara je zatím neopakovatelná. Díky masivnímu očkování i prodělané nemoci je velká část populace chráněná. Ta či ona mutace sice může částečně prolomit ochranu, ale závažných případů bude dramaticky míň,“ naznačil vakcionolog Petráš.

Šéf neziskové organizace Podané ruce Jindřich Vobořil proti tomuto názoru staví studii, podle které už teď nemá asi 14 procent seniorů nad 65 let dost protilátek, přestože byli očkovaní, a volá po tom, aby byla třetí dávka vakcíny aplikována v této skupině již v září.

Podle Petráše je však důležitější teď proočkovat co největší část populace a pokusit se dosáhnout kolektivní imunity.

Staronový ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch vidí ještě jednu cestu k posílení ochrany seniorů - v proočkování personálu domovů pro seniory a u poskytovatelů sociálních služeb. Zatím očkování odmítlo asi 40 procent zaměstnanců z domovů pro seniory. „To je nezodpovědnost a sobeckost těch lidí, kteří neudělají to základní, co mají. A to pro ochranu nejen sebe sama, ale i těch klientů domovů. V tom vidím problém,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…