Třetina Američanů věří, že Bidenovo vítězství zfalšovali... Ben Kuras o korespondenční volbě

06.04.2024 15:32 | Monitoring

Benjamin Kuras se opřel do korespondenčních voleb, které mají začít ovlivňovat výsledek české politiky. A dal pro srovnání údaje z USA, kde velká část občanů po posledních prezidentských volbách nevěří v regulérnost voleb a výsledky doposud zpochybňují. A pak Kuras přišel s řešením všech volebních dilemat. „Možná nejrozumnější volební reforma by byla losování cvrknutím korunou. A když už jsme u té koruny, tak vás třeba taky napadne místo voleb prezidentských povýšit některého z našich knížat na krále, ať to cvrnkání dělá za nás, abychom my se mohli věnovat pilnému tvoření bohatství, aby tady bylo pořád čím mrhat na blbosti.“

Třetina Američanů věří, že Bidenovo vítězství zfalšovali... Ben Kuras o korespondenční volbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Benjamin Kuras

Benjamin Kuras popsal studii Heartland Institute, která přišla s poznatkem, že za výhrou Joea Bidena stojí hlasy odevzdané v korespondenční volbě. „Nejnovější studie Heartland Institute z prosince 2023 potvrzuje, že Biden volby vyhrál teprve až přičtením často zpožděně odevzdaných korespondenčních hlasů, které tvořily 43 % všech, což je několikanásobně největší procento v dějinách amerických voleb,“ zmiňuje Kuras na serveru Neviditelný pes.

Studie se zabývá i možnými podvody při korespondenčních volbách. Podle studie je pravděpodobné, že až přes 20 % odevzdaných hlasů bylo podvodných nebo odvolených s podvodnými úmysly. „Nastoluje dohady, že přes 20 % korespondenčních voličů se dopustilo podvodu, například hlasováním ve státě, kde neměli trvalé bydliště, nebo odevzdáním hlasu za někoho jiného,“ píše Kuras.

Kuras poukazuje na míru občanů, kteří nevěří regulérnosti voleb. „Třetina Američanů je přesvědčena, že volby 2020 byly zfalšované v Bidenův prospěch. Tomuto přesvědčení holduje přes 50 % republikánů, z toho 85 % Trumpových fanoušků,“ píše Kuras. A obrací se i na letošní listopadové volby, kde proti sobě stanou opět Donald Trump a Joe Biden. „Z toho vyrůstají obavy, že zfalšované budou i volby 2024. V jejich regulérnost věří jen 22 % republikánů a 71 % demokratů,“ popisuje uvadající důvěru v demokracii USA samotnými Američany.

Nedůvěru Američanů v demokracii uplatňovanou prostřednictvím voleb, zpochybňuje třetina obyvatel USA. Jen 59 % obyvatel považuje Bidenovo vítězství za čisté. „Nefalšovanému vítězství Bidenovu v roce 2020 věří 59 % Američanů, za podvod je pokládá 30 %, ostatní si nejsou jistí nebo je jim to lhostejné,“ píše Benjamin Kuras.

Obavy z toho, že i nadcházející volby budou významně ovlivněné podvody, jsou v celých USA. Kuras popisuje nejčastější formy podvodů. „Odevzdávání hlasů za voliče už nežijící nebo přestěhované, na jejichž jména a adresy jsou poslány hlasovací lístky, ale vyplní a odešle je někdo jiný. Nedoručení některých hlasů následkem chyb nebo přetížení pošt, nebo jejich doručení zpožděné,“ zmiňuje Kuras. Píše i o přílišné vytíženosti personálu, který zkrátka část odevzdaných hlasů nestihne přijmout nebo sečíst.

Kuras zmiňuje i prodloužení vyhlášení výsledků, posunuté kvůli korespondenčním hlasům i o několik týdnů. V České republice platí, že po uzavření volebních místností se do několika málo hodin hlasy spočítají a jsou vyhlášené výsledky. Na výsledky minulých prezidentských voleb v USA čekal svět několik dní.

Kuras se také pozastavuje nad tím, že do systému korespondenčních voleb mohou zasahovat i třetí strany. „Poštovní hlasování je závislé na externích faktorech mimo kompetenci státního volebního systému a tímto systémem nekontrolovatelných,“ napsal Kuras.

Jak by si s návalem několika stovek tisíc korespondenčních hlasů poradila Česká pošta, ptá se Kuras, a ukazuje, že Česká pošta omezila své služby prakticky na minimum, aby přestala překážet konkurenci. „Česká pošta, jejíž doručování se zefektivnilo na dvakrát týdně a jejíž zásilku vámi osobně nepřevzatou, protože jste v práci, si musíte vyzvednout v pět kilometrů vzdálené poště, kam dorazíte, když byste měli být v práci, zrovna když mají vámi nepředvídanou hodinovou přestávku, po jejímž skončení a znovuotevření vám sdělí, že ta zásilka ještě zpět na poštu nedorazila a přijďte si pro ni pozítří,“ vystřelil si z České pošty Benjamin Kuras.

A poukazuje i na výdaje, které by byly s korespondenční volbou spojené. Jen rozeslat statisíce volebních obálek po celém světě. Zaplatit brigádníky, kteří budou muset korespondenční hlasy převzít a spočítat. Nemluvě pak o tom, zvedá obočí Kuras, že takoví brigádníci nemají možnost jak ověřit, že hlasy skutečně odeslal oprávněný volič, nebo se jen někdo chopil příležitosti a odvolil za něj.

Benjamin Kuras s povzdechem poukázal na naši politickou elitu: „A když si prohlédnete všechny ty varianty politických šašků, které máte k dispozici, s výjimkou jedné či dvou senátorek, třeba vás napadne, že by vlastně bylo lhostejné, kdo tu bude vládnout, pokud bude vládnout co nejmíň a nechá nás na pokoji,“ vykrojil pohlavek Strakově akademii Benjamin Kuras.

Na závěr přišel s novým „revolučním“ systémem volby politiků. „Takže možná nejrozumnější volební reforma by byla losování cvrknutím korunou. A když už jsme u té koruny, tak vás třeba taky napadne, místo voleb prezidentských povýšit některého z našich knížat na krále, ať to cvrnkání dělá za nás, abychom my se mohli věnovat pilnému tvoření bohatství, aby tady bylo pořád čím mrhat na blbosti,“ napsal Benjamin Kuras na serveru Neviditelný pes s upozorněním, že text byl původně publikovaný v tištěném Deníku TO. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…