Třetinu ruského majetku Ukrajině! Ruský činitel řekl, jak to prý je

01.08.2022 14:45 | Ze sítí

Ukrajina slovy svého velvyslance požaduje vydání jedné třetiny majetku Sovětského svazu. Ohání se tím, že nikdy neratifikovala dohodu s Ruskem, které se zavázalo splatit samo dluhy SSSR, ale chtělo si ponechat veškerý zahraniční majetek svazu. Předseda Státní dumy Ruska Vjačeslav Volodin už odvětil, že nejdřív by Ukrajina musela splatit třetinu dluhu SSSR, který byl v roce 1994 110 miliard dolarů. Snahu zabavit ruský majetek pak považuje za důkaz toho, že kyjevský režim je na mizině.

Třetinu ruského majetku Ukrajině! Ruský činitel řekl, jak to prý je
Foto: Telegram
Popisek: Vjačeslav Volodin, předseda ruské Státní dumy

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí
Není žádným tajemstvím, že Ukrajina shání finanční prostředky kde se dá. Dle britských The Times vlastní Rusko ve Velké Británii osmnáct nemovitostí, které by mohly být zabaveny. A Ukrajina se hlásí o plnou třetinu. A to ne kvůli morálnímu nároku, podle ukrajinského velvyslance ve Spojeném království Vadyma Prystajka totiž neměla být tato třetina na Rusko po pádu Sovětského svazu nikdy přepsána.

Ukrajinský Odessa Journal přináší velvyslancova slova, která pronesl v interview pro server Suspilne: „Je to stará historie. Když Sovětský svaz padl, Rusko nabídlo všem bývalým republikám, ať zapomenou na jeho dluhy, ale že si vezmou všechen sovětský majetek mimo jejich území. Ukrajina byla jediná republika, která nejdříve souhlasila, ale úmluvu nikdy neratifikovala. Naše dohoda byla následující: nejsme proti, pokud to bude férová dohoda, ale nejdřív ukažte, co všechno Sovětský svaz na světě vlastnil,“ řekl. A dodal, že to Rusko nikdy nesplnilo, takže se nyní musí hádat o každou nemovitost.

„Teď požadujeme po Rusku, vraťte alespoň třetinu zahraničního majetku. Zvláště ten ve Velké Británii, který byl podle nás nelegálně připsán Ruské federaci,“ řekl ještě.

Na tyto nároky pak odpověděl Vjačeslav Volodin, předseda Státní dumy Ruské federace (ekvivalent funkce, jež zastává Markéta Adamová Pekarová – pozn.red.). Na Telegramu vzkázal, že než se bude moci Ukrajina domáhat majetku po Sovětském svazu, musí zaplatit třetinu sovětského dluhu. Ten v roce 1994 činil 110 miliard dolarů, jež Rusko splatilo samo, bez pomoci bývalých republik.

A doplnil, že od roku 1991 až do roku 2013 měla Ukrajina výhody plynoucí z „bratrství“ s Ruskem, totiž preferenční ceny energií, půjčky a levný dovoz v hodnotě 250 miliard dolarů. „Všechno bylo promrháno a rozkradeno,“ prohlásil Volodin a dodal, že tento požadavek jen ukazuje, jak moc je ukrajinský režim na mizině, takže by měl „přestat trápit Ukrajince a odejít“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…