Tři miliardy eur. ČEZ dostal výpůjčku od státu kvůli růstu cen na burze

08.07.2022 22:58

Až tři miliardy eur půjčí stát polostátní společnosti ČEZ prostřednictvím ministerstva financí ke zvýšení její likvidity. Firma peníze využije k ručení na energetické burze, jelikož na ní musí skládat zálohy v rekordně vysokých cenách. ČEZ aktuálně dodává elektřinu prodanou za výrazně nižší ceny, než jaké jsou aktuální a rozdíl v tehdejší prodejní a současné ceně na burze musí ČEZ denně vyrovnávat, aby se předešlo, že budou mít obchodníci v případě jejího nedodání ztrátu.

Tři miliardy eur. ČEZ dostal výpůjčku od státu kvůli růstu cen na burze
Foto: Jan Luxík
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11247 lidí
O půjčce pro ČEZ informoval mluvčí společnosti Ladislav Kříž s tím, že v přepočtu více než 74 miliard korun zamíří ze státního rozpočtu do firmy vlastněné státem ze 70 % proto, aby se posílila jeho likviditní pozice. „Ta je nyní na rekordně vysoké úrovni, nicméně v důsledku extrémních změn cen plynu a elektřiny je třeba se připravit na další mimořádný růst finančních prostředků pro zajištění obchodů s energetickými komoditami v nadcházejících měsících,“ vysvětlil Kříž pro ČTK.

Kříž uvedl, že podobně se podle něj k energetickým firmám chová například Německo – jde o pomoc v případě, kdyby došlo na trhu energetických komodit k další extrémní volatilitě, například kdyby Rusko úplně zastavilo kohoutky u plynovodů do Evropy.

Cena energií dle generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše může ještě vystřelit nahoru. „Již nyní jsme svědky vysokého růstu cen energetických komodit včetně elektřiny v důsledku snižování dodávek plynu z Ruska a očekávané provozní odstávky plynovodu Nordstream 1. Lze předpokládat, že během léta a podzimu, kdy bude sílit tlak na doplnění plynových zásobníků v celé Evropě, bude trh na omezení nebo přerušení dodávek plynu ještě citlivější,“ upozornil.

ČEZ předpokládá, že v nejbližších dnech z půjčky bude aktuálně čerpat celkem dvě miliardy eur a zbývající jednu miliardu eur pak využije v případě požádání o čerpání se splatností tři měsíce.

Firma půjčku potřebuje, jelikož elektřinu na burze prodává až na tři roky dopředu, což znamená, že většina elektřiny na letošní rok je prodaná touto polostátní firmou za výrazně nižší ceny, než jaké jsou aktuální. Rozdíl v tehdejší prodejní a současné ceně na burze musí ČEZ denně vyrovnávat pro případ, že by nebyl schopen před lety prodanou elektřinu dodat, jelikož by nákupčí elektřiny dostal v případě jejího nedodání nazpět nikoliv peníze, za které elektřinu nakoupil, ale takovou částku, která odpovídá aktuální ceně elektřiny.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …