Tři v posteli? Není důvod podporovat, vzkazuje senátorka Kovářová

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
28.10.2023 5:00 | Analýza

Žhavé téma manželství pro LGBT páry je v současné době projednáváno ve sněmovních výborech. Jenže o svá „práva“ se hlásí už i vyznavači tzv. polyamorie, tedy milostného vztahu mezi třemi a více lidmi. Ti si stěžují, že v ČR chybí právní zakotvení jejich komuny. „Nevidím důvod, proč by měl stát vyhovět požadavkům polyamorických skupin a poskytnout jim stejné výsady jako manželství,“ říká k tomu pro ParlamentníListy.cz senátorka Daniela Kovářová a dává na stůl své argumenty.

Tři v posteli? Není důvod podporovat, vzkazuje senátorka Kovářová
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Férová nevěsta jako symbol Férového manželství dorazila na Letnou. Férové manželství bylo tématem letošního průvodu

Poslanecká sněmovna projednává „manželství pro všechny“, jak byla nazvána novela občanského zákoníku, zavádějící práva manželů i pro páry, které se doposud mohly registrovat.

Někteří ale mají pocit, že ani tato úprava neposkytuje výsadu manželství úplně všem. Skupiny žijící v polyamorii začínají mluvit o tom, že by také chtěly, aby s nimi bylo zacházeno „fér“.

Návrh na manželsví pro páry LGBT je právě projednáván ve sněmovních výborech. Jde o kontroverzní otázku, na které se štěpí i vládní koalice a zákonodárci čelí koordinovanému tlaku lobbistické organizace Jsme fér, jejíž postupy už ParlamentníListy.cz přiblížily několikrát.

Ještě zákon neopustil první legislativní stanoviště, a už začíná zaznívat, že by se manželství mělo rozšířit i na další skupiny.

Slovenský web Aktuality.sk přinesl příběh pražského podnikatele Filipa a jeho dvou partnerek, lékařky Ellie a porodní asistentky – duly jménem Niky. Na sociálních sítích známí pod skupinovým účtem Tři v posteli. „Vytvořili jsme si emocionální a romantické vazby. Jsme rodina,“ vysvětlují svůj požadavek.

Polyamorie je podle nich vžita jako promiskuitní střídání partnerů, což ale rozhodně není pravda. Aktuálně se „rodina“ stará o dvě děti, které má podnikatel s porodní asistentkou Niky, lékařka Ellie je právě v očekávání se svým prvním potomkem.

„Fungujeme jako klasická rodina, máme děti, nehledáme jen nová dobrodružství,“ vykládají. Polygamie je podle nich i pragmatickým rozhodnutím, které umožňuje rozložit péči o rodinu na více lidí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…