Třicet let od revoluce, třicátá Lavička Václava Havla. V Brně kolem toho byla velká show

05.10.2019 17:31

V pořadí třicátá lavička Václava Havla je ode dneška součástí první kapucínské terasy pod brněnskou katedrálou Petrov. V den, kdy by Václav Havel oslavil třiaosmdesáté narozeniny, ji odhalila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) spolu s rektorem Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) a Havlovým blízkým přítelem Petrem Oslzlým.

Třicet let od revoluce, třicátá Lavička Václava Havla. V Brně kolem toho byla velká show
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

„Přeji lavičce, aby si na ní lidé setkávali a vedli dialog, což je její účel všude na světě,“ řekla Vaňková.

Umístění lavičky navrhl rektor Oslzlý, který dříve působil jako dramaturg a režisér Divadla Husa na provázku. „Toto místo s Václavem Havlem velmi úzce souvisí. A to nejen tím, že jej s Divadlem Husa na provázku spojuje ulička Václava Havla. Prostor má také silný genius loci, je to místo duchovní a Václav Havel sem při svých návštěvách Brna rád zacházel,“ uvedl Oslzlý.

Připomínkou výročí Havlova narození se dnes stal také inzerát, který vyšel ve společenské kronice deníku Právo. Upozorňuje na nedožité 83. narozeniny Ferdinanda Vaňka, což je ústřední postava Havlových divadelních her. Blahopřání tehdejšímu disidentovi Havlovi kamuflované jménem Ferdinand Vaněk vyšlo v někdejším Rudém právu i v říjnu 1989, tedy ještě za minulého režimu, kdy Rudé právo Havla systematicky očerňovalo. Nikdo v tehdejší redakci si před 30 lety této lsti nevšiml a inzerát vyšel. Vzbudil značnou pozornost a i ti, kdo dosud nevěděli, jak Václav Havel vypadá, se to z jeho fotografie u inzerátu dozvěděli. „Dnes tedy přichází na stránky novin Ferdinand Vaněk podruhé. I když dnešní Právo není ani právním, ani ideovým nástupcem tehdejšího Rudého práva, považujeme za správné připomenout i tuto úsměvnou kapitolu české žurnalistiky. Zadavateli dnešního inzerátu děkujeme za vtipnou připomínku časů, které už jsou naštěstí navždy pryč,“ uvedl k tomu dnes šéfredaktor Práva Zdeněk Porybný na stránce věnované komentářům.

Pokud jde o lavičku připomínající Havla, její podoba je všude na světě stejná. Jde o dvě zahradní židle spojené se stolkem, kterým prorůstá strom, nejčastěji lípa, stejně, jako je tomu v Brně. Na okraji stolku stojí v češtině a angličtině nejslavnější citát Václava Havla: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.“ Podobu lavičky navrhl Havlův přítel a dvorní architekt, designér Bořek Šípek.

Město na vznik lavičky vyhlásilo veřejnou sbírku, která bude pokračovat do konce srpna 2021 a zatím se v ní vybralo 30.000 korun. Náklady na vznik a umístění vzpomínkového místa byly 300.000 korun, zahrnují jednak výrobu lavičky, ale také autorská práva na design a užití jména Václava Havla. Část peněz se vrací do Knihovny Václava Havla.

Lavička Václava Havla je projekt pamětních míst věnovaných zesnulému prezidentovi. První lavička vznikla ve Washingtonu, další jsou v Dublinu, Barceloně, v Praze, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové. Také další lavička bude umístěna na Moravě, konkrétně ve Zlíně.

Dramatik, disident a první porevoluční československý prezident Václav Havel se narodil 5. října 1936 v Praze. Byl vedoucí osobností československého disentu a od roku 1968 aktivně vystupoval proti režimu, za což byl často vězněn. Stal se hlavní postavou převratu, který začal v listopadu 1989, a o měsíc později byl poprvé zvolen československým prezidentem.

Havel byl uznávanou osobností i v zahraničí. Prezidentský úřad Československé, respektive České republiky vykonával až do roku 2003. Zemřel v prosinci 2011.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…