Třicet procent mladých lidí čte dezinformační weby, zlobil se v ČT topkař Feri

28.03.2017 22:55

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), předseda školského výboru sněmovny Jiří Zlatuška (ANO), předseda Mladých křesťanských demokratů Jan Gregor a nejmladší radní v Česku Dominik Feri (TOP 09) debatovali v úterních Událostech, komentářích České televize o stavu českého školství.

Třicet procent mladých lidí čte dezinformační weby, zlobil se v ČT topkař Feri
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Česko si dnes připomíná Den učitelů. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ocenila na čtyři desítky pedagogů. Ale váží si česká společnost dostatečně svých učitelů? Hamáček hned na úvod uznal, že učitelé nemají právě nejvyšší plat, pakliže se dnes pohybuje na úrovni asi 27 tisíc korun. ČSSD by si podle Hamáčka přála, aby se platy učitelů navýšily na úroveň 43 tisíc korun do roku 2020.

„A proč to neuděláte teď,“ ptal se moderátor Lukáš Dolanský. „To je spíše otázka na mého kolegu z vlády a ministra financí Andreje Babiše (ANO),“ bránil se Hamáček před kamerami. Jeho stranická kolegyně Valachová se prý snaží, seč jí síly stačí, ale Babišovi se prý příliš nechce vydávat desítky miliard korun.

Jiří Zlatuška odvedl pozornost od Babiše směrem k ČSSD. „Před volbami bude sice každá strana říkat, že je pro ni školství prioritou, ale v praxi bude na pozici ministra školství jmenován Marcel Chládek. Myslím, že to jeho působení bylo naprosto katastrofální,“ nebral si servítky Zlatuška. „Stát s nataženou rukou, to dovede každý, ale současně tak trochu vyhazovat peníze z okna je kontraproduktivní,“ varoval Zlatuška, který také připomněl, že Chládek dnes již není členem ČSSD a do voleb jde za jinou stranu.  

Hamáček v obecné rovině uznal, že Česko je průmyslová země a české školství musí produkovat takové pracovníky, kteří se v našem průmyslu uplatní. Potřebujeme především technicky vzdělané pracovníky.

Zlatuška okamžitě oponoval, že nedostatek nových pracovních sil se projevuje takřka v každém oboru. Jednoho dne podle Zlatušky přijde den, kde obrovské množství pracovní síly nahradí robotizace. „Tohle je tedy cesta do slepé uličky, do které chceme vehnat ty lidi, které tlačíme do učňovského školství,“ varoval Zlatuška.

Hamáček se však nedal. „Já bych panu kolegovi Zlatuškovi doporučil, aby navštívil nějakou firmu a dozvěděl se, jaké pracovníky ty firmy potřebují. Samozřejmě že budou čím dál víc využívány stroje, ale ty stroje bude muset někdo obsluhovat,“ kontroval Hamáček.

Zlatuška si ale trval na svém. Kromě práce poslance totiž zůstává děkanem Fakulty informatiky v Brně a velmi mu chybějí pracovníci v jeho oboru. Z vlastní zkušenosti tedy ví, že nové pracovníky potřebujeme opravdu v každém oboru.

Plat učitelů má růst, shodli se mladí politici

Gregor ve druhé polovině debaty varoval, že to není jen o finančním ohodnocení. Učitelé by si měli zasloužit také určitou prestiž. Feri dal sice svému kolegovi za pravdu, ale zdůraznil, že otázku výše platů nelze upozaďovat.

„Plat učitelů má růst teď, my jsme v naší Vizi 2030 deklarovali, že chceme, aby měli vyšší plat, než je dnešní průměrný plat 28 500 korun,“ upozornil Feri. Kromě toho by měl stát umožnit učitelům dovzdělávat se.

Posteskl si nad tím, že učitelům dnes trochu schází autorita. Dřív to bývalo tak, že když dítě mělo čtyřky, rodiče vyplísnili své dítko. Dnes je to mnohdy tak, že dítě přinese domů čtyřky, ale rodiče jdou vynadat učiteli. A to není jediná otázka, která Feriho trápí.

30 procent mladých lidí sleduje dezinformační weby, varoval Feri

„Pro nás je velmi zásadní mediální výchova. Pro nás je důležité, aby naši občané byli mediálně gramotní,“ zdůrazňoval mladý politik TOP 09. „Žijeme v zemi, kde třicet procent mladých lidí sleduje dezinformační weby a asi polovina jim věří,“ varoval.

Gregor dal Ferimu za pravdu. Základní chyba podle jeho názoru spočívá v tom, že rodiče přehazují výchovu svých dětí na učitele, což je podle Gregora chyba. Kromě toho ocenil postoj poslance Zlatušky. „Mám radost, že si politická divize Agrofertu vzpomněla na školství,“ smál se Gregor. Pohled ČSSD, který lze podle Gregora shrnout slovy „potřebujeme více učňů“, je problematický. Opravdu to může platit dnes, ale kdoví, jak to bude za deset let?

Pokud jde o zmíněnou mediální gramotnost, tam by byl Gregor opatrnější. „Není potřeba státem hlídat své občany a jejich děti. Aby tyto nástroje řešil stát, je sice velmi ušlechtilá myšlenka, ale zároveň je nebezpečná,“ pozvedl varovný prst Gregor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …