Tripartita projedná možné zvýšení náhrad mzdy lidí v karanténě

01.02.2021 6:30

Tripartita se chystá dnes jednat o případném zvýšení náhrady mzdy pro lidi, kteří skončí v karanténě. Ministerstvo práce pro ně navrhuje příspěvek 250 korun za den.

Tripartita projedná možné zvýšení náhrad mzdy lidí v karanténě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Platil by ho zaměstnavatel, výdaje by si pak odpočítal ze sociálních odvodů. Vláda se na bonusu minulý týden neshodla. Chce ho ještě projednat s odbory a zaměstnavateli. Odboráři navrhují dočasné zvýšení nemocenské pro všechny. Podle podnikatelů by vyšší náhrady firmy zatížily a musel by se na nich podílet stát. Zaměstnavatelé se také obávají výpadku pracovníků.

V nemoci i karanténě dostává zaměstnanec 60 procent redukovaného průměrného výdělku. V prvních čtrnácti dnech mu tuto náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel. Někteří ekonomové, experti na sociální problematiku i odbory poukazují na to, že kvůli propadu příjmu se lidé nechtějí nechat testovat, aby případně s potvrzeným covidem nemuseli do izolace. Lidé s pozitivním testem zase nehlásí své kontakty, aby je neposlali do karantény. Testování a trasování vidí odborníci jako cestu z plošných uzávěr, než skončí očkování.

Ministerstvo práce navrhlo zákon o mimořádném příspěvku při karanténě. Podle normy by zaměstnanci v karanténě měli dostávat k náhradě mzdy ještě 250 korun denně, pracovníci s nižším než polovičním úvazkem a takzvaní dohodáři 125 korun. Bonus by zaměstnavatel vyplácel nejvýš deset dnů. O výdaje by si pak snížil sociální odvody. Příspěvek by se měl poskytovat jen letos. Podle odhadů ministerstva práce by se mohlo vyplatit celkem 550 000 bonusů asi za 1,38 miliardy korun.

Odbory navrhují dočasné navýšení nemocenské pro všechny na 80 procent základu výdělku. Podle zástupců podnikatelů firmy nemají na další výdaje peníze a na vyšší náhradě by se musel podílet stát. Zaměstnavatelé se také obávají při vyšší nemocenské výpadku pracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…