Trochu jiný pohled na řecké referendum. Lze jej prý vnímat i jako hřebíček do bruselské rakve

12.07.2015 20:54

Profesor mezinárodní politické ekonomie z Harvard University Dani Rodrik v komentáři pro server project-syndicate.org popsal, pro co vlastně Řekové hlasovali minulý týden. Nešlo prý totiž primárně o ekonomiku, šlo o hřebíček do rakve těch, kteří by rádi národní suverenitu jednotlivých členů EU svěřili do rukou Evropské komise a Evropského parlamentu.

Trochu jiný pohled na řecké referendum. Lze jej prý vnímat i jako hřebíček do bruselské rakve
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Před týdnem Řekové řekli světu, že v EU stále existuje národní suverenita. Je to národní suverenita, která říká, že si dlužníci rozhodnou, jak chtějí splácet své dluhy, což z ekonomického hlediska není právě nejlepší, ale stalo se. Podle Rodrika rozhodně nejde ani o projev demokracie. Řekové jen ukázali, že svou demokratickou vůli považují za důležitější než demokratickou vůli Němců, Slováků, Litevců či Lotyšů. Pokud by se někdo v referendu zeptal jich, s téměř absolutní jistotou by odhlasovali pokračování úsporného programu v Řecku. Jak řekl jeden senior z Lotyšska, jehož země také prošla tvrdým úsporným programem: My jsme se ze své lekce poučili. Proč by se Řekové neměli poučit ze stejné lekce?“

Řecké referendum tak nebylo ani tak projevem demokracie, ale jasným vzkazem, že kolébka demokracie nechce přijít o svou suverenitu. „A to je to, co je tak nebezpečné pro Evropu. Evropská unie, a ještě více eurozóna, byla postavena na předpokladu, že výkon státní svrchovanosti v průběhu času vymizí. Zřídka to bylo vyloveno nahlas; po tom všem, co se v Evropě stalo, je svrchovanost populární. Ekonomická integrace ale zúžila prostor národních vlád k vykonávání suverénních akcí a věřilo se, že tyto akce se nebudou odehrávat příliš často. Řecké referendum však zřejmě zatlouklo poslední hřebík do tohoto plánu,“ konstatuje profesor.

Celý text v angličtině najdete zde

Řekové si tedy rozhodli, že půjdou vlastní cestou, teď je ještě otázkou, zda k tomu budou mít dost odvahy, jestli se skutečně vrátí k národní měně i se všemi riziky, která to přinese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…