Trump má průšvih s Rusy, takže stočil pozornost na Ukrajinu: Měli byste vědět, že...

12.07.2017 8:11

Amerikou hýbe další kauza údajných ruských kontaktů Donalda Trumpa, které objevili novináři z liberálního deníku New York Times. Tentokrát jde o schůzku jeho syna, zetě a šéfa kampaně s jistou ruskou advokátkou. Bílý dům ovšem zareagoval a připomněl, že pokud někdo měl velmi čilé kontakty s cizí zemí, tak to byli Demokraté Hillary Clintonové a Baracka Obamy.

Trump má průšvih s Rusy, takže stočil pozornost na Ukrajinu: Měli byste vědět, že...
Foto: Twitter DJT
Popisek: Prezident USA Donald J. Trump se svým viceprezidentem Mikem Pencem

Nejstarší syn prezidenta Trumpa, Donald junior, zveřejnil na svém twitteru e-mailovou korespondenci, týkající se jeho potenciálních kontaktů na Rusko. Z té je obviňován v posledních dnech novináři z protitrumpovského deníku New York Times.

ZVEŘEJNĚNÉ MAILY SI PŘEČTĚTE ZDE.

Trump junior vysvětlil zveřejnění e-mailů snahou o absolutní transparentnost. Novináři však toto gesto příliš neocenili, naopak se s gustem vrhli na obsah těchto mailů.

První komunikace proběhla mezi Trumpem juniorem a publicistou Robem Goldstonem. Ten v červnu 2016 synovi prezidentského kandidáta sliboval, že je schopen zajistit v Rusku kompromitující materiály na demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou. V e-mailu vystupoval jako „zástupce ázerbájdžánsko- ruských obchodníků, blízkých Kremlu“. Z této pozice nabídl schůzku s vysoce postaveným ruským vyšetřovatelem, který by Trumpovu týmu mohl dodat zajímavé informace. Konkrétně sliboval „oficiální dokumenty a informace, které mohou kompromitovat Hillary Clintonovou“. „Dohody Hillary s Rusy mohou být pro vašeho otce velmi užitečné,“ sliboval publicista. Následně varoval, že informace jsou v přísně utajeném režimu, a uzavřel, že jejich předání by bylo „součástí ruské podpory panu Trumpovi“.

Trumpův syn na nabídku reagoval během čtvrt hodiny a s nadšením. „Pokud je to tak, jak tvrdíte, jsem nadšený,“ napsal v odpovědi. Shůzka se následně konala 9. června 2016 v Trump Tower v New Yorku.

Za americkou stranu dorazil kromě Trumpa také jeho švagr a vlivný tvůrce Trumpovy kampaně Jared Kuschner a tehdejší oficiální šéf kampaně Paul Manafort. Jenže místo slibovaného vysoce postaveného vyšetřovatele na ně čekala jen advokátka Natalie Veselnická. Ta navíc popírá, že by byla obeznámena s jakýmikoliv informacemi o Hillary Clintonové. Účelem schůzky podle ní bylo zjistit postoj Trumpových lidí k tzv. Magnitského seznamu, což je černá listina Rusů, na které USA od dob prezidenta Obamy uplatňují sankce.

Americká strana potvrzuje, že žádné informace o Hillary Clintonové, natož takové, které by spadaly do utajeného režimu, od Veselnické nedostala.

Přesto odpůrci prezidenta Trumpa mají „vánoce“. Web televize CNN, která s Trumpem válčí nejostřeji, přináší „informaci ze zpravodajských kruhů“, podle které je jisté, že prezident Putin chtěl ovlivnit americké prezidentské volby, byť připouštějí, že není důkaz, že by součástí tohoto plánu byla i mise advokátky Veselnické. Kromě toho konstruuje zasvěcenost prezidenta Trumpa do plánu i z toho, že v e-mailu publicisty Goldstona mělo padnout jméno Trumpovy dlouholeté sekretářky Rhony Graffové.

CELÝ TEXT ZDE

Bílý dům: Kontakty s cizinou tu měl někdo úplně jiný...

Na obvinění z kontaktů na Rusy zareagoval Bílý dům zbraní stejného kalibru. Ukázal totiž, že na jinou cizí zemi mohli být napojeni konkurenční Demokraté Hillary Clintonové. Jejich „Národní výbor“ měl totiž v době kampaně intenzivně spolupracovat s Ukrajinou. Podle Sarah Sandersové z tiskového oddělení Bílého domu měl mít výbor zcela otevřené kontakty na ukrajinskou ambasádu ve Washingtonu. Vzhledem k vztahu Ruska a Ukrajiny je vysoce pravděpodobné, že tam Demokaté hledali nějaké informace o Rusku. To prezident Obama i kandidátka Clintonová dlouhodobě prohlašovali za velké nebezpečí.

Ukrajinská ambasáda ve Washingtonu reagovala stanoviskem, že oficiální ukrajinské instituce s Demokratickým národním výborem nijak nespolupracovaly, ale připustila, že „někteří politici, kteří ale nejsou součástí vlády, mohli vstoupit do voleb na některé ze stran“.

CELÝ ČLÁNEK ZDE

Minulá demokratická administrativa prezidenta Obamy se o dění na Ukrajině zajímala výrazně více než kterákoliv administrativa před ní. Spekulovalo se, že motivací kromě turbulentního dění v Kyjevě po Majdanu mohly být i obchodní zájmy viceprezidenta Joe Bidena. Jeho syn Hunter totiž figuroval v několika ukrajinských firmách. I v USA se psalo o jeho angažmá ve významné ukrajinské těžařské společnosti Burisma Holdings, jednoho z největších ukrajinských producentů zemního plynu.

Jak novináři zjistili, Biden junior do společnosti vstoupil v dubnu 2014, krátce poté, co byl v souvislosti s dramatickými změnami na Ukrajině po Majdanu obstaven majetek dosavadního majitele firmy, exministra Nikoly Zloševského. Spekulovalo se o účelovosti celé akce, včetně obvinění a zablokování majetku Zloševského.

PODROBNOSTI V ANGLIČTINĚ ZDE

Otec Biden jezdil na Ukrajinu ve svém druhém viceprezidentském období několikrát do roka. Vládě Arsenije Jatseňuka pravidelně sliboval podporu. A právě do Kyjeva se viceprezident Biden vypravil na svou poslední služební cestu dva dny před koncem mandátu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…