Trump obviněn a předvolán. Z čeho? To je ještě tajné

09.06.2023 14:50

Bývalý americký prezident Donald Trump byl předvolán k okresnímu soudu v Miami. Je stíhán za špionáž a zadržování dokumentů národní bezpečnosti a maření vládního úsilí o jejich získání. Přesné znění žaloby zůstává skryté, podle Trumpova právníka je obviněních celkem 7. Prostřednictvím sociální sítě Truth Social Trump prohlásil, že je nevinný. Zastal se ho i mluvčí Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy.

Trump obviněn a předvolán. Z čeho? To je ještě tajné
Foto: Repro Youtube
Popisek: Trump se brání po propuštění od soudu

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29720 lidí
Že byl obžalován a předvolán k miamskému soudu Trump oznámil ve čtvrtek večer prostřednictvím své sociální sítě Truth Social. „Byl jsem předvolán, abych se v úterý v 15.00 dostavil k federálnímu soudu v Miami,“ napsal bývalý prezident.

Přesné znění žaloby podané okresnímu soudu v Miami zůstává skryté a americké ministerstvo spravedlnosti se k ní nevyjádřilo, informuje deník The Guardian.

Podle serveru Insider se jedná o vůbec první případ, kdy by bývalý prezident USA čelil federálnímu obvinění. Trump dále na sociální síti zdůraznil, že je nevinný. „Nikdy jsem si nemyslel, že by se něco takového mohlo stát bývalému prezidentovi Spojených států, který získal mnohem více hlasů než kterýkoliv úřadující prezident v dějinách naší země a v současnosti vede nad všemi kandidáty, jak ze strany demokratů tak republikánů v průzkumech prezidentských voleb v roce 2024. JSEM NEVINNÝ ČLOVĚK!“

Mluvčí Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy označil Trumpovo obvinění za „temný den“. „Já a každý Američan, který věří v právní stát, stojím po boku prezidenta Trumpa proti této vážné nespravedlnosti.  „Já a každý Američan, který věří v právní stát, stojím po boku prezidenta Trumpa proti této vážné nespravedlnosti. Strana republikánů ponese toto drzé zneužití pravomocí k odpovědnosti,“ napsal na twitter.

Obvinění uvedená v předvolání, zahrnují úmyslné zadržování informací o národní obraně, spiknutí za účelem maření spravedlnosti, zadržování dokumentu, korupční zatajování dokumentu, zatajování dokumentu při federálním vyšetřování a nepravdivých prohlášení, uvedly osoby obeznámené s případem. Trumpův právník Jim Trusty potvrdil, že se jedná o sedm obvinění.

Prokurátoři se déle než rok zabývali skutečností, zda Trump po odchodu z úřadu vědomě uchovával tajné dokumenty ve svém letovisku Mar-a-Lago na Floridě a zda se snažil dokumenty ukrýt ve chvíli, kdy ministerstvo spravedlnosti vydalo předvolání k jejich vrácení. Vyšetřování trestných činů pak začalo v únoru 2022, když Trump vrátil 15 krabic s prezidentskými záznamy, mezi nimiž bylo objeveno přes 100 utajovaných dokumentů.

Národní archiv doporučil ministerstvu spravedlnosti, aby přezkoumalo utajované dokumenty, které u Trumpa nalezl. Po jejich přezkoumání bylo zjištěno, že některé z dokumentů obsahují informace o národní obranně, jež jsou kontrolované zákonem o špionáži a potenciálně by mohly ohrozit národní bezpečnost. Tato skutečnost představovala pro ministerstvo spravedlnosti problém z důvodu, že tou dobou již nebyl oprávněn takovéto dokumenty uchovávat.

V červnu 2022 bývalý Trumpův právník Evan Corcoran našel v Trumpově sídle v Mar-a-Lago 38 utajovaných dokumentů a sdělil ministerstvu spravedlnosti, že žádné další materiály již v letovisku nezůstaly. O pár měsíců později však FBI v Mar-a-Lago zabavila dalších 101 utajovaných dokumentů.

Vyšetřování možné obstrukce se mezitím zaměřilo na Trumpovo nevyhovění předvolání k soudu v minulém roce a zda tak udělal s úmyslem ponechat si dokumenty i po opuštění prezidentského úřadu.

Poprvé byl Trump obviněn na začátku tohoto roku kvůli tajným platbám vyplaceným baviči jménem Stormy Daniels. V trestním řízení Trump zůstává nadále i kvůli své snaze zvrátit výsledky voleb v roce 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…