Trumpův Twitter je zpět. A Musk jede dále...

20.11.2022 9:40

Trumpův účet na Twitteru byl obnoven. Zprávu oznámil nový vlastník sociální sítě, americký miliardář Elon Musk poté, co se v jím uspořádané hlasovací anketě pro návrat exprezidenta vyslovili uživatelé platformy. Twitter smazal Trumpovi účet začátkem minulého roku během politické krize kolem zpochybňované prezidentské volby. Bývalý šéf Bílého domu se proti rozhodnutí společnosti dokonce bránil soudní cestou. Nyní však návrat na Twitter podle svých slov neplánuje.

Trumpův Twitter je zpět. A Musk jede dále...
Foto: Repro YouTube The Independent
Popisek: Donald Trump na CPAC v Dallasu

Bývalý americký prezident Donald Trump je po necelých dvou letech zpět na Twitteru. O obnovení profilu někdejšího šéfa Bílého domu rozhodla hlasovací anketa, kterou na uvedené sociální platformě nechal uspořádat její nový vlastník Elon Musk. Z 15 milionů uživatelů, kteří se hlasování zúčastnili, se pro obnovení Trumpova účtu vyslovilo 51,8 procenta. „Lid promluvil. Trump bude vrácen zpět. Vox Populi, Vox Dei,“ napsal miliardář, který již dříve avizoval, že bude všechna zásadní rozhodnutí ohledně moderování obsahu a reaktivování smazaných účtů konzultovat s „radou pro moderování obsahu“, v níž prý budou zastoupeny různé úhly pohledu.

Twitter smazal Trumpův účet v lednu roku 2021 po událostech souvisejících s dohrou amerických prezidentských voleb, které vynesly k moci nynějšího rezidenta Bílého domu Joea Bidena. Trump, jakožto Bidenův protikandidát, zpochybňoval legitimitu hlasování a mluvil o volebním podvodu. Politická krize vyvrcholila 6. ledna vpádem Trumpových příznivců do budovy Kapitolu, kde sídlí americká federální zákonodárná moc.

Dva dny nato vedení Twitteru oznámilo rozhodnutí zakázat tehdy ještě úřadujícímu prezidentovi přístup na svou platformu se zdůvodněním, že se jedná o nutné opatření, které má zabránit „podněcování k násilí“. Trumpovy účty byly následně smazány i na dalších velkých sociálních sítích, jako je Facebook a YouTube. Trump a jeho podporovatelé to považují za cenzuru a zásah do fungování demokracie ze strany nevolených soukromých subjektů. Podle informací serveru Reuters se exprezident proti rozhodnutí Twitteru bránil soudní cestou.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Trump v době svého úřadování v Bílém domě hojně využíval Twitter ke komunikaci s veřejností. Během svého funkčního období vydal celkem 26.000 tweetů (včetně sdílení), což v průměru znamenalo 18 tweetů za den.

Trump se však nechal slyšet, že po obnovení svého účtu návrat na Twitter neplánuje. Ve videu, které zveřejnil po ohlášení zprávy, prohlásil, že nevidí důvod pro to, tuto komunikační platformu opět využívat. Exprezident už se takto vyjádřil opakovaně. „Do týdne se objevím na stránkách Truth Social. Podle plánu. Přihlásilo se nám hodně lidí. Mám rád Elona Muska. Mám ho moc rád. Je to vynikající osobnost. Když jsem byl v Bílém domě, udělali jsme toho pro Twitter hodně. Byl jsem zklamaný z toho, jak se mnou Twitter jednal. Na Twitter se už nevrátím,“ uvedl v rozhovoru pro CNBC na jaře tohoto roku. Právě platformu Truth Social založil v reakci na svůj ban Trump jako alternativu k současným sociálním sítím, které podle něj dostatečně nerespektují svobodu slova.

Ačkoli se exprezident podle svých slov v nejbližší době neplánuje vracet na Twitter, do politického života USA chce promlouvat nadále. Donald Trump minulý týden oznámil svůj záměr ucházet se opět o přízeň voličů v další prezidentské volbě, která se uskuteční v roce 2024.

Musk, který je časopisem Forbes uváděn jako nejbohatší muž planety, po několikaměsíčních sporech dokončil nákup společnosti Twitter, Inc. za 44 miliard dolarů koncem minulého měsíce. Hned po převzetí kontroly nad platformou nechal vyhodit vrcholné manažery včetně generálního ředitele. Nákup sociální sítě Muskem, který slíbil, že bude bedlivěji dohlížet na dodržování svobody slova při moderaci obsahu, okomentovala řada osobností. Uvítal jej právě například americký exprezident Donald Trump, který na adresu nového vlastníka Twitteru prohlásil: „Jsem velmi rád, že Twitter je nyní v rozumných rukou a nebude již řízen radikálními levicovými šílenci a maniaky, kteří skutečně nenávidí naši zemi.“ Muskovi poblahopřál i bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv. Některé celebrity však naopak oznámily, že kvůli Muskovi z platformy odejdou. V médiích se objevily obavy, že Muskův pozitivní vztah ke svobodě projevu povede k nárůstu tzv. „dezinformací“ a „nenávistných projevů“.

Muskova akvizice Twitteru se neobešla bez vtipů. Terčem výsměchu se stali novináři amerického kanálu CNBC, kteří naletěli na žert dvou vtipálků vydávajících se za bývalé datové inženýry Twitteru, které měl údajně Musk nechat vyhodit. Jeden z nich se představil pod jménem „Rahul Ligma“, což je narážka na populární vulgární vtip kolující po internetu. Do reportérů, kteří žert nerozpoznali, si následně rýpnul i sám Musk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…