Trumpův poradce jednal v Moskvě. Napětí mezi Ruskem a USA ale trvá dál

24.10.2018 22:10

Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost John Bolton se vrátil z návštěvy Moskvy. Ke shodě nad odstoupením USA od dohody o likvidaci jaderných raket však nedošlo.

Trumpův poradce jednal v Moskvě. Napětí mezi Ruskem a USA ale trvá dál
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vladimir Putin na stanici FOX News

Bolton odjel do Ruska, aby zde tlumočil rozhodnutí Donalda Trumpa odstoupit od dohody o likvidaci jaderných raket, kterou v roce 1987 podepsali tehdejší vůdci USA a SSSR Ronald Reagan a Michail Gorbačov. Před několika dny Trump ohlásil odstoupení od dohody a vyvolal tak po celém světě bouřlivé a ve většině nesouhlasné reakce. Jako argument uvedl údajné porušování dohody ze strany Ruska.

Moskva jakékoli porušování ze své strany odmítá, ale ruští politici o svém pohledu Boltona přesvědčit nedokázali. I nadále tak mezi oběma stranami panuje nesoulad. „V tomto bodě se prostě neshodneme. Rusové tvrdí, že podmínky dohody neporušují. Za takové situace není možné druhou stranu přimět k opětovnému dodržování dohody. Pokud sami tvrdí, že nic neporušují, bude vzájemný dialog skutečně složitý,“ uvedl Bolton na tiskové konferenci.

Návštěva Boltona v Moskvě ukázala, že ani jedna strana nehodlá ze svých postojů slevit. Podle deníku The Washinigton Post tak budou evropští spojenci Spojených států velmi zklamáni. „Německo a další státy naléhaly na Donalda Trumpa, aby svůj názor změnil,“ píše deník. Rusko nyní tvrdí, že odstoupení od dohody může vyvolat nové závody ve zbrojení a vrátit svět do období studené války.

Hlasy o nedodržování podmínek dohody se však z amerického tábora ozývaly již za prezidentování Baracka Obamy, ale k radikálnímu kroku se nyní odhodlala až administrativa Donalda Trumpa. Vedle potvrzení amerických postojů také Bolton na tiskové konferenci po skončení jednání podle německého magazínu Zeit oznámil, že by se měli Putin s Trumpem v příštím roce setkat na dvou summitech. Jeden z nich se bude konat ve Washingtonu a druhý v Moskvě.

K nesouladu Ruska a Spojených států se vyjádřil také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který oponoval ruské straně v názoru, že by odstoupení od dohody vedlo k dalším závodům ve zbrojení, jako tomu bylo v 80. letech minulého století. „To si opravdu nemyslím. Nicméně je třeba důsledky takového rozhodnutí projednat.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…