Tudy proražte proti Rusům. Rady Ukrajině z USA

24.04.2023 11:36

Válka na Ukrajině trvá už 425 dní a americký Institut pro studium války přinesl rozsáhlou analýzu situace na CELÉ FRONTĚ. Naznačil, kde je ruská obrana nejlépe připravená na ukrajinskou protiofenzivu a kde mají naopak obranu nejslabší. Popsal také, co musí Ukrajinci předvést, pokud opravdu chtějí uspět a osvobodit svou zemi.

Tudy proražte proti Rusům. Rady Ukrajině z USA
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Washingtonský institut pro studium války (ISW) tentokrát sepsal poněkud netradiční zprávu.

„Předpokládá zejména, že Ukrajina bude schopna vést koordinovanou vícebrigádní mechanizovanou útočnou operaci s plným využitím údajných devíti brigád připravovaných pro tuto operaci. Tento úkol je náročný a větší než jakékoli ofenzivní úsilí, o které se Ukrajina dosud pokusila (například při protiofenzivě v Charkově byly údajně použity čtyři ukrajinské brigády). Předpokládá také, že Ukrajina bude mít do svých jednotek integrován dostatek tanků a obrněných transportérů různých druhů, aby mohla podporovat rozšířený mechanizovaný manévr, že ukrajinské mechanizované jednotky budou mít dostatek munice všeho druhu včetně dělostřelectva a že Ukrajina bude schopna vést přesné údery na velké vzdálenosti pomocí systémů HIMARS a dalších podobných systémů integrovaných s manévrovými operacemi a podporujících je, jak to dělala dříve,“ začal ISW.

„Dále předpokládá, že ukrajinské síly budou disponovat schopnostmi odminování a přemostění potřebnými k relativně rychlému přesunu přes připravené obranné pozice. ISW nevidí důvod zpochybňovat jakýkoli z těchto předpokladů vzhledem k intenzitě, s jakou se Ukrajina údajně na tuto operaci připravovala, a k času, který jí k tomu byl potřebný, jakož i k vybavení, které údajně dodaly ukrajinským silám západní země,“ pokračoval institut.

Upozornil však také, že pokud některý z uvedených předpokladů nebude platit, pak se níže stanovené závěry nemusí naplnit. V takovém případě budou mít větší šance udržet dobyté pozice. Ukrajina má podle institutu potenciálně možnost zaútočit kdekoli podél celé fronty, a pokud ISW vyhodnocuje, kde by mohlo k útoku dojít, prý tím nevylučuje, že se ukrajinské operace rozvinou jinde.

Podle CNN budou mít Ukrajinci k dispozici více tanků Leopard 2. „Šest tanků Leopard 2 opustilo Španělsko a za méně než týden dorazí na Ukrajinu,“ uvedla americká zpravodajská stanice s odvoláním na španělskou ministryni obrany Margaritu Roblesovou.

ISW odhaduje, že ruské síly v současné době operují v sedmi osách: Kupjansk, Luhanská oblast, Bachmut, Avdijivka-Doněck, západní Doněck/východní Záporoží, západní Záporoží a Chersonská oblast.

„A je velmi pravděpodobné, že většina ruských prvků na celé Ukrajině je výrazně pod plným stavem v důsledku ztrát utrpěných v předchozích fázích války,“ upozornil ISW.

Na Kupjanské ose podle ISW vedli Rusové omezené útočné operace od podzimu 2022, ale nedosáhli svých operačních cílů, nedosáhli Kupjansku jako strategického postu. Na ose Svatove/Kremina se podle ISW pokusili o průlom ruští výsadkáři, a to v únoru 2023, ale ani tato elita ruské armády neuspěla. „Tato ofenziva nyní operačně vyvrcholila a dosáhla pouze několika lokálních taktických úspěchů. U Svatove se pravděpodobně angažuje také 6. tankový pluk 90. tankové divize a ruský vojenský bloger na začátku ledna poznamenal, že mobilizovaní vojáci tohoto pluku bojují v této oblasti bez rotace od října 2022,“ upozornil institut s tím, že to naznačuje, že některé z jednotek nemají dostatečné rezervy, aby mohly střídat vojáky a nechávat je odpočívat v zázemí.

Místo rotace vojáků dostaly některé jednotky k dispozici např. termobarické zbraně.

„Geolokační záběry potvrzují, že ruské síly použily systémy TOS-1A v okolí Kreminy již 1. dubna. Hlavní ředitelství ruského generálního štábu (GRU) rovněž nasadilo na linii Svatove-Kremina omezené prvky speciálních sil (Spetsnaz), které mají pravděpodobně kompenzovat nedostatek potřebných schopností pěchoty. Zjevné zvýšení významu jednotek Spetsnaz v této oblasti je pravděpodobně součástí snahy ruského vojenského velení zmírnit ztráty pozemních útočných jednotek,“ upozornil institut.

Pokud jde o Bachmut, institut předpokládá, že se v dobytí města bude dál angažovat soukromá armáda wagnerovců, kterou založil Jevgenij Prigožin. ISW tvrdí, že město možná padne, ale jen za cenu opravdu velkých ruských ztrát. U Bachmutu se prý také ukazuje, že oslabuje napětí mezi wagnerovci a klasickou armádou, protože Prigožinovi muži dostali k dispozici ruské tanky T-90. A CNN upozorňuje, že wagnerovci spolu s ruskými výsadkáři v Bachmutu dál postupují. Sice pomalu, ale postupují.

Na frontovou linii Avdijivka-Doněck se podle ISW hodně angažují síly samozvané Doněcké lidové republiky, ale nedosahují větších úspěchů. Mimo jiné proto, že mají slabé velení a velké ztráty, takže do útočných operací vrhá často nedostatečně vycvičené muže.

Na ose jižní Doněck/východní Záporoží se ruské síly pokoušely prorazit u Vuhledaru, ale podobně jako v jiných částech fronty neuspěly. Ruská námořní pěchota od února, kdy se rozjela ofenzivu u Vuhledaru, hlásí ztráty 150 až 300 vojáků den co den.

„Ukrajinská rozvědka rovněž zaznamenala, že na podporu 155. námořní pěší brigády v okolí Vuhledaru dorazily prvky 98. divize VDV, což dále zdůraznilo destrukci této formace,“ uvedl institut.

Ukrajina se podle ISW snaží útočit v Záporoží, ale Rusové tady útoky úspěšně odrážejí. „Ruské síly v západní Záporožské oblasti jsou pravděpodobně méně vyčerpané a oslabené než síly jinde na frontě vzhledem k převážně defenzivnímu charakteru operací na této frontě, které zatím v roce 2023 probíhaly,“ uvedl institut.

I v Záporoží se prý Rusové potýkají s tím, že pracují s nedostatečně trénovanými rekruty, ale v jejich prospěch mluví to, že v této oblasti je ruská obrana vybudovaná skutečně do hloubky.

Naopak nejslabší místo ruské obrany je podle ISW u Chersonu, kde byli Rusové nejprve nuceni stáhnout se z jednoho břehu Dněpru. O víkendu navíc vyšlo najevo, že ukrajinské síly Dněpr překročily a osvobodily jednu z vesnic v dosud okupované oblasti.

Ruská strana podle katarské televize Al-Džazíra popírá, že by ukrajinské jednotky úspěšně překročily řeku.

Natalia Humenijuková, mluvčí ukrajinského jižního velení, zprávu o postupu na břehu řeky nepotvrdila ani nevyvrátila, což podle ní ukrajinské televizi předznamenalo „velmi silné ostřelování“ v okresech kolem měst Cherson a Beryslav na západním břehu.

„V reakci na tyto informace nepřítel výrazně zintenzivnil své útoky na protějším břehu," uvedla s odkazem na hlášený přechod řeky. Bohužel podle ní došlo i na zranění civilistů a ke zničení asi 30 budov.

Ukrajinské síly si údajně vytvořily opěrný bod u města Olešky přes deltu řeky Dněpr od Chersonu a Institut pro studium války uvedl, že se blíží také k nedaleké vesnici Dači. Tento think-tank se při tomto hodnocení odvolává na údaje ruských vojenských bloggerů.

Kremlem dosazený šéf Chersonské oblasti popřel, že by se ukrajinské síly opevnily na východním břehu řeky.

Vladimir Saldo v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram uvedl, že ruské síly mají oblast „plně pod kontrolou“, a vyslovil domněnku, že snímky, na které se odvolává Institut pro studium války, mohly zobrazovat ukrajinské diverzní jednotky, kterým se „podařilo udělat si selfie“ přes Dněpr, než byly zatlačeny zpět.

„Je velmi pravděpodobné, že zbývající uskupení na východním (levém) břehu je tvořeno především silně poddimenzovanými zbytky převážně mobilizovaných jednotek. Tyto prvky byly od stažení na podzim 2022 vyřazeny z boje, takže mohou být o něco čerstvější než prvky na jiných místech fronty. Problémy s morálkou a špatný výcvik a disciplína jsou však v této oblasti pravděpodobně běžné, zejména proto, že jinde jsou zapojeny kompetentnější konvenční prvky,“ uvedl institut. „Ruské jednotky v Chersonské oblasti, stejně jako v západním Záporoží, jsou pravděpodobně relativně méně vyčerpané než síly jinde na frontě a místo toho se připravují na obranu v hloubce. Ruské uskupení v Chersonské oblasti je však zřejmě rozptýlené a nemá dostatečný počet mužů,“ uvedl ISW.

Na jihu Ukrajiny mohou podle ISW Rusové do bojů nasadit lodě Černomořské flotily, ale jejich vliv na ruské pozemní operace v tomto regionu bude tak jako tak omezen.

V obecné rovině ISW uvedl, že pokud se Ukrajincům podaří provést kombinovanou operaci většího počtu různých jednotek, Rusové jí budou odolávat jen těžko. Už kvůli velkým problémům s klesající morálkou.

Zaznělo však také jedno varování. V Doněcké a Luhanské oblasti existují úseky, kde Rusové stačili vybudovat obranné posty až do hloubky 20 kilometrů.

„Obranné linie na jihu Ukrajiny však vypadají zcela jinak. Ruské síly na jižní Ukrajině se zdánlivě připravily na obranu do hloubky, s několika liniemi opevnění, které jdou dále do týlu. Tyto obranné linie většinou pravděpodobně nejsou všechny silně obsazeny – ruské síly jednoduše nemají dostatek personálu, aby řádně obsadily opevnění v oblastech vzdálených od frontové linie v hustotě sil dostatečné k tomu, aby odolaly rozhodnému mechanizovanému útoku. Úspěšná ruská obrana v hloubce bude pravděpodobně vyžadovat, aby ruské síly místo toho koordinovaly několikanásobné zpětné manévry k ústupu na každé následující obranné linii, což bude vyžadovat vysokou úroveň motivace a disciplíny vojáků a spolehlivé velení a řízení, které bude dohlížet na složitou a nebezpečnou operaci. Ruské síly také trpí značně zhoršenými mechanizačními manévrovacími schopnostmi a tváří v tvář případnému mechanizovanému ukrajinskému protiútoku by pravděpodobně zpětně postupovaly na sekundární obranné linie převážně pěšky,“ upozornil institut.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

největší podíl na válce má amerika, to je naprosto jasné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusediskutující , 24.04.2023 14:09:31

|  7 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…