Tuhle pitomost řekl předseda vlády? Profesor? Václav Klaus nevěřil

15.07.2023 10:21 | Komentář

Druhý český prezident Václav Klaus se obul do vlády Petra Fialy (ODS). Vláda pětikoalice sice podle něj nejsou darebáci, ale problém je v tom, že nerozumí tomu, co je třeba dělat. A to je problém, protože Česko se podle Klause ocitlo v opravdu velkých trablech. A nemohl uvěřit tomu, že by stávající problémy premiér Fiala byť jen na chvíli bagatelizoval.

Tuhle pitomost řekl předseda vlády? Profesor? Václav Klaus nevěřil
Foto: Hana Brožková
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Václav Klaus jako ekonom a bývalý ministr financí podle vlastních slov vidí, že se Česko ocitlo v opravdu velkých trablech.  

„Pro mě jako pro člověka, který se živí makroekonomií a byl ministrem financí, je deficit státního rozpočtu zásadní téma a jeho velikost nemohu vydýchat – jak se říká. My jsme s tím bojovali na počátku května, kdy tento chaotický a nepřesvědčivý balíček začali avizovat, ale přiznám se, že jsme na to trochu pozapomněli. Ten balíček – nikoli balík, jak jste to nazval vy, a ten rozdíl je obrovský – tak ten balíček je opravdu prkotina vůči rozpočtovému problému České republiky,“ varoval Klaus v rozhovoru pro sobotní MF Dnes.

Česko má podle něj na krku obří státní dluh a předseda vlády Fiala by měl připravit balíček s okamžitými zásahy do ekonomiky. Pokud se nějaký balíček projeví za rok či za dva, podle Klause to nebude stačit.

Navíc se mu zdá, že Fiala a jeho kolegové přehlížejí zásadní věci, neboť se spoléhají na svou většinu 108 sněmovních hlasů a věří, že s ní protlačí a přečkají leccos.

„Ta bohorovnost, s jakou o tom premiér a ministr financí hovoří, je zarážející. To není možné ničím objasnit. Nebo se to dá objasnit, ale jen jednou tragickou věcí: číslicí 108. Bohorovnost Fialů a Stanjurů a všech dalších v této věci je založena na číslici 108, proto jim je absolutně jedno, co bude kdo říkat, jelikož vědí, že je vymalováno na čtyři roky, a oni se podle toho chovají. Nic dalšího k tomu říct nemohu. Navíc i opozice je rozdělená, protože ty dvě opoziční strany se rády nemají a myslí si, že kdyby náhodou přistoupily na nějaký argument té druhé strany, tak by přišly o své voliče. Myslím, že musí pomoci média,“ zlobil se Klaus.

Dával najevo, že ani na chvíli nechce věřit tomu, že by stávající předseda vlády Fiala tyto problémy, byť jen na chvíli, bagatelizoval. Kupříkladu tvrzením, že nejde ani tolik o číslo celkového schodku rozpočtu na konci letošního roku, ale spíše o snahu se schodky něco dělat.

„Nemohu teď odsouhlasit, že tuhle pitomost mohl říct předseda vlády. Tomu se mi nechce věřit. Určitě mu křivdíte. To by pan profesor skutečně nemohl říct,“ nechal se slyšet Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Desítky miliard na zbraně, které nepotřebujeme, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 15.07.2023 11:19:14
Ty drahé stíhačky opravdu nemusíme mít. Celkové náklady se odhadují až na 500 miliard - stíhačky, náhradní díly, přestavba letišt, přeškolení pilotů, drahý provoz. To je dluž, který proradná pětikoalice uvaluje na budoucí generace. Přece nám stačí levnější Grippeny. Je to vědomé a svévolné ožebračování Čechů a ničení budoucnosti našich dětí. Jsou to darebáci.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…