Tvrdá slova Dominika Duky. Nejmenoval, naznačil. Ale oni se v tom najdou

05.08.2021 13:13

Lipovská a Nerušil. Tato jména vyčítají věřící i nevěřící kardinálu Dukovi. Nyní se arcibiskup vyjádřil v Konzervativních novinách. Upozornil, že církev se politicky neangažuje a kandidaturu si musí jak Lipovská, tak Nerušil srovnat se svým svědomím. Ale varoval, že kromě propírané SPD a Volného bloku jsou tu i jiné, „radikálně levicové“ subjekty, které jdou proti učení církve a považuje je za větší nebezpečí než KSČM. Které ovšem pohoršení nebudí. „Jsme v situaci, kdy mnozí lidé jsou přesvědčeni, že jen některé extrémní postoje mohou ve společnosti změnit atmosféru,“ míní.

Tvrdá slova Dominika Duky. Nejmenoval, naznačil. Ale oni se v tom najdou
Foto: Martina Řehořová
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí
Dominiku Dukovi jsou v poslední době vyčítána dvě jména na kandidátkách dvou stran. Jednak ekonomku Hanu Lipovskou, která bude kandidovat za Volný blok a Česká biskupská konference ji nominovala do Rady ČT. A také Dukova spolupracovníka Josefa Nerušila, který je členem Rady ČRo a hodlá kandidovat za SPD v Praze (jako lídr kandidátky).

Arcibiskup ke kandidatuře Hany Lipovské kategoricky prohlásil, že církev není organizací, která by vedla politický život, neboť to zapověděl druhý vatikánský koncil. A tak každý katolík musí jednat podle svého svědomí. „Ani biskupská konference neříká věřícím, která strana je volitelná a která nevolitelná. Musí respektovat svobodu svědomí a mít i důvěru v naše věřící, že dokážou své politické angažmá vykonat v duchu a svědomí křesťana,“ pravil kardinál a dodal, že více mu říci nepřísluší.

Lipovská podle něj není politický vůdce, ani lídr a Volný blok by nevolil. „Mohu ovšem s klidem potvrdit, že členové katolické církve jsou zastoupeni téměř ve všech stranách, což neznamená, že zastupují církev, ale sami sebe,“ doplnil. Lipovská s ním své rozhodnutí nekonzultovala, uvedl s tím, že nevytváří žádné politické centrum.

Nicméně, podle arcibiskupa je na politickém trhu bída a mnoho lidí je dezorientováno. „Pak se takové věci mohou stát, že i lidé, kteří jsou velmi nadaní v určitých oborech, jaksi ne vždy dokážou posoudit politickou stranu,“ míní. Nebezpečnost Volného bloku je podle něj přeceňována. „Já když slyším zvěsti o dvou kandidátech – navíc ještě nezvolených – jak tady chystají fašistický převrat, tak moje politické senzory říkají, že to není zcela reálné,“ odvážil se tvrdit.

A dodal ještě, odkud vítr vane: „My tu máme velice radikální levicová uspořádání, paradoxně podporovaná velkokapitálem. Takže se nedivme, že tu jsou takové zmatky. To je opravdu zmatená doba, která v sobě nese i velká nebezpečí. A vždy v takové době mnozí jednali nevypočitatelným způsobem. Můžeme se za ně modlit, ale nedělal bych z toho hlavní bod programu.“

Pokud jde o ty, kdo mu kvůli Lipovské a Nerušilovi píší, tak ti prý nemají strach o politický vývoj v ČR, ale mají za to, že by se měl arcibiskup chovat jinak. A také nereprezentují katolíky jako celek.

Proti radikální levici se v rozhovoru kardinál vymezil několikrát, například když řekl, že řada stran mlčí. „I když jde o radikálně levicové akce, které doslova podrývají veškeré základy křesťanské civilizace.“ A tyto prý nezpůsobují žádné pohoršení. „Jsme v situaci, kdy mnozí lidé jsou přesvědčeni, že jen některé extrémní postoje mohou ve společnosti změnit atmosféru,“ míní.

I kdyby někdo kandidoval za komunisty, nemohl by mu to zakázat, pouze osobně vyčíst. „Ale musím říct, že z hlediska budoucnosti jsou tu ještě nebezpečnější uskupení než komunistická strana a jsou prezentována zcela pozitivně a dokonce i lidé v církvi jsou jejich členy,“ varoval Dominik Duka, nicméně jmenovat nechtěl a držel se prohlášení České biskupské konference, tedy že postoje těch, kteří kandidují za politické subjekty nelze vydávat za politické postoje církve.

Ale měl jednu výhradu. Prohlášení Jana Graubnera prý všichni vnímají jako napomenutí pro Nerušila a Lipovskou. „Já bych napomenul i některé jiné velice významné politiky a političky, kteří by toto napomenutí měli dostat ještě ostřejší, protože jejich prohlášení jdou úplně proti nauce církve,“ vyjádřil se Duka.

Pokud jde o to, kterým politikům by Duka udělil napomenutí, indicií může být chování primátora Prahy Zdeňka Hřiba okolo obnovení Mariánského sloupu. Hřib tuto myšlenku nepodpořil a napsal, že „bychom brzo mohli čelit pokusům komunistů o obnovu monstrózního pomníku Stalina na Letné“. Toto srovnání se Dukovi přinejmenším nelíbilo a Hřibovi napsal otevřený dopis: „Věřím, že jste tato slova pronesl v rozčilení, aniž byste uvážil souvislosti, co znamenala komunistická diktatura, jejíž výsledky posuzuje zákon o zločinech protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu, a rovněž co symbolizuje postava J. V. Stalina.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…