Tvrdé boje na Donbasu pokračují: Ukrajinská armáda hlásí v posledních 24 hodinách devět mrtvých, chemička u Doněcku po zásahu explodovala

09.02.2015 11:29

Život devíti ukrajinských vojáků a zranění 26 z nich si vyžádaly boje v uplynulých 24 hodinách, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ukrajinského armádního mluvčího Vladyslava Selezňova. Separatisté zase informovali o tom, že ukrajinská armáda zasáhla chemickou továrnu během ostřelování Doněcka, který povstalci ovládají. Při tomto incidentu mělo být několik lidí zraněno.

Tvrdé boje na Donbasu pokračují: Ukrajinská armáda hlásí v posledních 24 hodinách devět mrtvých, chemička u Doněcku po zásahu explodovala
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Mluvčí ministerstva obrany proruské Doněcké lidové republiky Eduard Basurin podle agentury Interfax oznámil, že chemický závod po zásahu explodoval a začal hořet. Mohutný výbuch z továrny ležící za městem směrem na západ byl údajně slyšet až v centru Doněcku. Podle povstaleckých zdrojů byl však požár již uhašen a nepředstavuje žádné riziko pro obyvatele města.

Ukrajinská armáda uvedla, že nejintenzivnější střety jsou nadále hlášeny od strategického města Debalceve, významné železniční a silniční křižovatky nacházející se severovýchodně od Doněcku. Mluvčí Selezňov sdělil, že separatisté zaútočili za uplynulý den na vládní síly ve stovce různých případů.

Na východě Ukrajiny nyní zuří nejtvrdší boje od loňského září, kdy bylo uzavřeno příměří, které ale obě strany nedodržují. O možnostech mírového urovnání ukrajinské krize budou dnes v Berlíně jednat vysocí diplomaté z Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa. Schůzka je součástí přípravy summitu těchto čtyř zemí, který by se měl ve středu uskutečnit v Minsku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…