Tvrdé boje, tanky Abrams a… německá posádka? Na Ukrajině se dějí zajímavé věci

24.09.2023 8:45

Ruský ministr zahraničí Lavrov v OSN označil Západ za „říši lží“ a obvinil státy, které podporují Ukrajinu, že jsou součástí snahy „rozdělit svět na demokracie a autokracie a diktovat všem pouze svá vlastní neokoloniální pravidla“. Šéf ukrajinské tajné služby Kyrylo Budanov varuje před masivním nasazením amerických tanků Abrams v první linii. Ukrajinci si budou pravděpodobně dál procházet peklem. Rusové tvrdí, že zničili na frontě tank s čistě německou posádkou z příslušníků německé armády.

Tvrdé boje, tanky Abrams a… německá posádka? Na Ukrajině se dějí zajímavé věci
Foto: Repro Twitter
Popisek: Zničené tanky Leopard 2R

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně předestřel ukrajinský desetibodový mírový plán a zdůraznil, že při jeho dodržení si každý další agresor, který by chtěl po vzoru Ruska napadnout druhý stát, vše dvakrát rozmyslí. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na půdě OSN řekl, že ukrajinský mírový plán je „nerealistický“ a „neproveditelný“.

Lavrov podle americké zpravodajské stanice CNN řekl, že každý chápe, že mírová formule ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského – která podle něj nemůže zahrnovat postoupení jakéhokoli území Rusku – není proveditelná.

Ministr zahraničí byl dotázán, zda bude Moskva jednat s ukrajinskou vládou, pokud Zelenskyj stáhne svůj dekret zabraňující jednání s Ruskem. V reakci na to řekl, že to Ukrajina nedělá a řekl, že Zelenskyj místo toho „chodí po celém světě a žádá peníze a zbraně a pozornost". V dřívějším sobotním projevu na Valném shromáždění OSN Lavrov také kritizoval vojenskou alianci USA, Evropské unie a NATO za jejich podporu Ukrajině a označil Západ za „říši lží“. Nakonec prohlásil, že vlády podporující Ukrajinu jsou součástí snahy „rozdělit svět na demokracie a autokracie a diktovat všem pouze svá vlastní neokoloniální pravidla“.

Mezitím na Ukrajině pokračují bojové operace. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) s konečnou platností potvrdil, že Ukrajinci prolomili ruské obranné linie u Verbove východně od obce Robotyne. „Ukrajinské síly však nepřekonaly všechna připravená ruská obranná postavení poblíž Verbove a rychlost postupu ukrajinských sil poblíž jejich průlomu zůstává nejasná,“ napsal institut s tím, že Rusové stále kontrolují některé úseky u Robotyne a není jasné, jak je jejich postavení pevné. Podle ISW však není natolik pevné, aby Ukrajinci dokázali zastavit všechny ruské operace na západě Záporožské oblasti.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

Boje pokračují i v okolí Bachmutu. Podle agentury AP musí Ukrajinci projít peklem ve zničeném lese, pokud se chtějí k Bachmutu opět dostat.

Svědčí o tom příběh vojína, který byl velením povýšen na bojišti poté, co velitel jeho čety na bojišti padl k zemi. Povýšený vojín dostal povel postupovat s muži vpřed přes smrtící les. A uposlechl.

„Pálil směrem k zákopu těsně před sebou, dokud si nebyl jistý, že Rusové uvnitř už nikdy nevystřelí. Pak muži klopýtali ohořelými vřeteny stromů směrem k vesnici Andrijivka - cíli 3. útočné brigády od začátku ukrajinské protiofenzivy letos v létě, asi 6 mil (10 km) jižně od města Bachmut,“ napsala agentura AP s tím, že stávající velitel jednotky vystupující pod označením Kurýr, počítá s tím, že během bojů zemře, stejně jako zemřel jeho seržant.

„Tento úsek mrtvého lesa - široký několik desítek stromů a dlouhý jednu míli (2 km) - směrem ke stejně mrtvé vesnici Andrijivka je jedním z nespočtu podobných na cestě k Ruskem kontrolovanému Bachmutu, který nyní v ukrajinské protiofenzivě nabyl obrovského symbolického významu. Agentura Associated Press strávila s brigádou dva týdny, aby se mohla podívat na rychlost, směr a náklady protiofenzivy,“ uvedla agentura.

AP má z to, že Ukrajinci musí být schopni ukázat, že s pomocí Západu jsou schopni vytlačovat Rusy ze své země, aby ospravedlnili žádosti o další pomoc jak v USA, tak v dalších zemích.

Podle agentury AP studie londýnského think-tanku Royal United Services Institute ze začátku tohoto měsíce zjistila, že ukrajinské síly postupují v průměru o 700-1 200 metrů každých pět dní. To dává ruským silám čas na zakopání a zejména na zaminování území při ústupu.

Jedním z postupujících vojáků byl i již zmíněný Kurýr, který při obsazení jednoho ruského zákopu u Andrijivky nalezl deník ruského vojáka, v němž se dočetl, že pisateli se stýská po mámě a že v zákopu sedí 4 týdny. Jednoho ze zajatců se prý Kurýr zeptal, komu deník patří, ale nedozvěděl se to. „Nevím, přišel jsem teprve dnes,“ sdělil mu zajatec.

Kurýr se prý jel účastnit pohřbu svého velitele, ale zjistil, že s civilisty se mu mluví těžko. „Mám pocit, že mezi námi a civilisty je teď propast,“ řekl. „Až válka skončí, pravděpodobně prostě odejdu bojovat jinam.“

Samotná Andrijivka teď prý připomíná jen hromadu cihel a spálených stromů, mezi nimiž leží mrtví muži, některým je 19, jiným 20 let. A někteří nebyli na frontě ani 24 hodin, když zemřeli.

Bojující Ukrajinci jsou však i tak přesvědčeni, že jejich boj má smysl.

„Podívejte se na tato pole, na tento les. Všechno zase roste. Města, která získáme zpět, budou znovu postavena. ... Vyčistíme všechno, co zbylo ze Sovětského svazu. ... Válka může být to nejlepší, co se může stát, v tom smyslu, že všechno může začít znovu,“ zaznělo od jednoho z vojáků.

Rusové tvrdí, že v Luhanské oblasti zničili tank Leopard s čistě německou posádkou. Podle ruské státní agentury RIA Novosti na to vojáci přišli, když se snažili zjistit, zda v tanku někdo přežil, aby z něj mohli vytáhnout informace.

„A zjistili jsme, že řidič tanku byl vážně zraněn, zbytek zemřel. Mechanik, když se probudil a uviděl nás, začal křičet „nicht schiessen“ (nestřílejte. – pozn. red.),“ řekl velitel skupiny. „(Řidič poškozeného tanku. - pozn. red.) několikrát řekl, že to nebyl žoldák, ale voják Bundeswehru a celá posádka z jedné roty,“ dodal voják.

Prezident USA Joe Biden přislíbil Zelenskému při návštěvě Washingtonu, že Ukrajina obdrží jak rakety dlouhého doletu, tak tanky Abrams. Prvních pár kusů by prý mělo na Ukrajinu dorazit v nejbližších dnech. Šéf ukrajinské civilní rozvědky Kyrylo Budanov však varoval před jejich masivním nasazení v první linii útoku. Pokud budou americké tanky použity „v první linii a pouze v kombinované zbrojní bitvě, nepřežijí na bojišti příliš dlouho,“ uvedl Budanov. Rozšířené používání dělostřelectva a min jak ruskými, tak ukrajinskými ozbrojenými silami „snížilo na minimum možnost použití obrněné techniky prakticky ve všech hlavních směrech,“ vysvětlil.

Budanov svá slova pronesl v rozhovoru pro War Zone. Německy mluvícím čtenářům je zprostředkoval také server listu Berliner Zeitung.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Naše zbraně postupují úspěšně vpřed, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 24.09.2023 11:10:25
jak říká známý putimský strážmistr, případně americká agentura. Co jsem se díval na ruských webech, tak tomu překonání ruské obrany nevěnují velkou pozornost. Rusové zase hlásí své úspěchy a přiznali ukrajinský útok na Sevastopol. Skutečný stav tají obě strany.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …