Tvrdé přistání. Bankrot. USA: Horší věci než krachy bank

10.05.2023 13:41 | Ze sítí

Americký miliardář, investor a manažer hedgeových fondů Stanley Freeman Druckenmiller předvídá, že Spojené státy brzy spadnou do hluboké ekonomické recese. Podle Druckenmillera nastane „tvrdé přistání“, nezaměstnanost přesáhne 5 %, propad zisků podniků bude nejméně 20 % a zvýší se počet bankrotů. Jde tedy o horší předpověď horších věcí, než byly krachy bank.

Tvrdé přistání. Bankrot. USA: Horší věci než krachy bank
Foto: Repro Bílý dům
Popisek: Bílý dům, sídlo prezidenta USA

Spojené státy se v posledních dnech nebezpečně blíží dluhovému stropu, kdy už vláda nebude schopna splácet své závazky. Ekonom Pavel Šik v této souvislosti upozorňuje na slova amerického investora Stanleyho Freemana Druckenmillera, který prorokuje brzkou ekonomickou recesi.

„Pokaždé, když se ozve nějaký miliardář a řekne, že to bude špatný, nikdo si moc netroufá odporovat. Když se ozve Stanley Freeman Druckenmiller, americký investor, manažer hedgeových fondů a filantrop, otisknou to i noviny zabývající se financemi. Druckenmiller je bývalým předsedou a prezidentem fondu Duquesne Capital, který založil v roce 1981 a uzavřel v srpnu 2010, s aktivy v hodnotě přes 12 miliard dolarů. V letech 1988 až 2000 spravoval peníze pro George Sorose jako hlavní portfolio manažer fondu Quantum Fund,“ představil Šik amerického miliardáře.

Varovný prst navíc nezvedá jen Druckenmiller, ale například i legendární investor Warren Buffett, který raději svá aktiva postupně přesouvá do hotovosti. „Když se navíc legenda Warren Buffett přesouvá do hotovosti, což naznačuje, že se připravuje na možný propad cen aktiv, měl by poslouchat i ministr Stanjura, ale mám takový pocit, že ten uvažuje, jak se vyhnout Moravě na příští cestě do Vídně. Síkela zase kontroluje stav plynu v zásobnících a neslyší,“ píše sarkasticky Šik, že čeští ministři zodpovědní za fiskální politiku světový vývoj vůbec nesledují.

Šik uvádí, že Buffettova společnost Berkshire Hathaway se v prvním čtvrtletí zbavila akcií v hodnotě 13,30 miliardy dolarů. Buffett k tomu ještě mluví o konci neuvěřitelné doby pro americkou ekonomiku. A stejný názor má Druckenmiller, který dokonce tvrdí, že k velkému poklesu dojde ještě v průběhu tohoto čtvrtletí.

„To je dokonce dříve, než původně očekával. Prý ho ke zrychlení předpovědi recese přiměla řada faktorů včetně poklesu maloobchodních tržeb v USA a otřesů, které zachvátily regionální banky v zemi. Když mluvil o tvrdém přistání, myslel tím prý nezaměstnanost přesahující 5 %, propad zisků podniků nejméně o 20 % a nárůst bankrotů. Diplomat,“ předkládá Šik na facebooku Druckenmillerova slova.

Šik upozorňuje, že Druckenmiller je dlouhodobým kritikem uvolněné měnové a fiskální politiky Federálního rezervního systému, který má na starosti tisk peněz. Druckenmiller je takto kritický zejména v posledních několika letech, kdy ekonomika rostla. Politický establishment si podle něj  ponechal méně prostoru pro manévrování ve srovnání s předchozími hospodářskými cykly. „...když máte volné peníze, lidé dělají hlouposti. Když máte 11 let volné peníze, lidé dělají opravdu hloupé věci. Takže pod kapotou jsou věci, které se začínají objevovat,“ měl prohlásit Druckenmiller.

Ten podle Šika zejména zdůrazňuje myšlenku, že americká centrální banka možná bude muset krátkodobě způsobit bolestivou ekonomickou recesi, aby snížila inflaci. „V podstatě jsme promarnili všechny náboje v hospodářské expanzi,“ byl kritický Druckenmiller s tím, že i když hospodářství rostlo, stát své výdaje ani tisk peněz neomezil.

Druckenmiller podle Šika kritizuje nebezpečí nekontrolovaných budoucích vládních výdajů dlouhodobě. Spojené státy nyní prý budou muset utahovat opasky a tvrdit, že se tak nestane, je od Bidenovy administrativy lež. „Problém je, že je buď snížíme teď, nebo je snížíme později. A později by to bylo mnohem dražší,“ prohlásil Druckenmiller podle Šikových informací.

Náraz americké ekonomiky bude tak jako tak velmi tvrdý, a to si podle Druckenmillera musejí uvědomit jak republikáni, tak demokrati. Šik také upozorňuje, že americký miliardář onačil za špatné rozhodnutí prezidenta Bidena izolovat saúdskoarabského korunního prince Mohammeda bin Salmána. „Je mu 37 let, na Blízkém východě je velmi populární a zdá se, že v regionu buduje autokratický blok,“ dodává Šik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pruhované fašisty může spasit jen to,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseArnold Rimmer , 10.05.2023 15:48:33
že by se Rusové nechali dobrovolně kolonizovat. Nicméně ještě před USA zkrachuje jejich hlavní evropská kolonie - EU.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…