Tvrdit, že je každý muslim potenciálně teroristou, je hloupé, varoval prezident Kiska

01.01.2017 18:58

Prezident Slovenské republiky Andrej Kiska promluvil v tradičním novoročním projevu ke Slovákům. Varoval své spoluobčany před šířením nenávisti. Ačkoli se zatím šíří především na internetu, podle Kisky nás i tak ohrožuje. Hrozí nám, že nenávist vůči Romům, muslimům a dalším skupinám obyvatel rozloží naši společnost. Nedopusťme to, požádal Slováky prezident.

Tvrdit, že je každý muslim potenciálně teroristou, je hloupé, varoval prezident Kiska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Kiska

Slovenský prezident Andrej Kiska na Nový rok promluvil ke svým spoluobčanům. Hned na úvod popřál Slovákům do roku 2017 hodně lásky, porozumění a přátelství, protože právě ty z nás dělají lidi. Obratem doplnil také přání zdraví, štěstí a co největší vnitřní síly, s pomocí které všichni překonáváme obtížné životní zkoušky. Všem lidem popřál, aby našli sílu měnit svět k lepšímu. A znovu hovořil o lásce, kterou dáváme i dostáváme od svých nejbližších.

„Projevujme ji, prosím, i těm lidem, našim spoluobčanům, kterým ji osud nedopřál v takové míře jako většině z nás. Protože nakonec je to vždycky schopnost rozdávat, která nás činí nejšťastnějšími a která po nás zůstává, kdekoliv ji projevíme, jako stopa na tomto světě,“ řekl v novoročním projevu Kiska.

Celé novoroční přání naleznete zde.

Bývá zvykem, že prezident v novoročním projevu hovoří o velkých událostech loňského roku doma i ve světě. Rok 2016 jich však byl tak plný, že se Kiska rozhodl pojmout své novoroční přání trochu jinak. Rozhovořil se o nenávisti, se kterou se nejen Slováci potkávají v diskusi na internetu. V tomto prostoru zaznívají slova, která jsou v rodině, na pracovišti a vůbec v osobních rozpravách považována za absolutně nepřípustná.

„To, co by většina z nás nepřipustila doma, na pracovišti, mezi přáteli, známými, ale i mezi cizími lidmi na ulici, většina z nás by nechtěla, aby takto mluvili naše děti, ale na sociálních sítích a na internetu nad tím mávneme rukou a rezignujeme,“ varoval v projevu prezident Kiska.  

„Žijeme v době, kdy jsou mnozí lidé znejistělí, jako by se vytrácel pocit jistoty, stability a bezpečí. Je úplně normální, že máme z mnohých věcí strach, ale nesmíme dovolit, aby byl pocit strachu překonán hněvem a nenávistí. Je úplně normální hněvat se, máme k tomu mnoho důvodů, na mnohé jevy a věci okolo sebe, na mnohé lidi, na politiky. Ale své rozhořčení nesmíme ventilovat v agresivitě,“ pokračoval představitel Slovenské republiky.

Pokud nebudeme tolerantní, prohrajeme všichni, varoval prezident

Pokud se přestaneme navzájem respektovat, rozpadne se podle Kisky nejen demokracie, ale celá společnost. „Mějme úctu k sobě navzájem i k jinému názoru,“ žádal prezident. „Je důležité si uvědomit, že prohrajeme všichni, pokud si neuchráníme společné hranice a kulturní pravidla našeho soužití,“ sdělil Slovákům Kiska. Všichni musejí podle hlavy státu vědět, že projevy nenávisti, byť jsou pronášeny jen na internetu, jsou nebezpečné. A pokud už jsme dospěli tak daleko, že naši spoluobčané posílají celé skupiny lidí do plynu, je zle.

„Tvrdit, že je každý Rom příživník nebo že je každý muslim potenciální terorista, je hloupé a nepravdivé. Nesmíme tolerovat, pokud někdo takto šíří hněv a zlobu. Protože každé zlo a každé neštěstí, které si lidé dokážou způsobit, začíná u slov. Slovo má obrovskou sílu a slovo nenávisti stálo na počátku největší tragédie lidstva,“ zaznělo z úst Andreje Kisky.

Ke slovu by se proto místo nenávisti měla vrátit slušnost, neboť i šíření nenávisti je hříchem. Tento rok ukáže, zda dokážeme o slušnosti jen hovořit, anebo se k ní dokážeme i vrátit. Ukáže však také, zda si dokážeme zajistit bezpečnost. Bude to rok důležitý nejen pro Slovensko, ale pro celou Evropu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…