Ty obrazy nahých nymf musí zmizet! Galerie rozhodla pod vlivem kampaně MeToo

02.02.2018 21:15

Z Velké Británie přichází další důkaz o tom, že politická korektnost a gender získává ve veřejném prostoru stále větší dominanci. Galerie v Manchesteru odstranila ze své výstavy obrázky nahých žen.

Ty obrazy nahých nymf musí zmizet! Galerie rozhodla pod vlivem kampaně MeToo
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Galerie

Je paradoxní, že obraz nazvaný „Hylás a nyfmy“ malíře Johna Williama Waterhouse vznikl ve viktoriánském období, kdy byla britská společnost značně prudérní. Ale i tehdy se prudérnost nevztahovala beze zbytku na umění, jako je tomu dnes. Tedy v době, která je údajně nejvíce otevřená, demokratická a liberální v historii lidstva. Případ cenzury v manchesterské galerii umění však napovídá o pravém opaku.

Vysoce ceněný viktoriánský malíř Waterhouse jeden ze svých nejznámějších obrazů namaloval v roce 1896. Více než sto let bylo jeho dílo pravidelně vystavováno v galeriích po celé zemi. Ale v roce 2018, kdy se o sexualitě učí v některých západoevropských zemích děti už ve školce, je ženská nahota v umění problém. Minimálně to platí pro zmiňovanou manchesterskou galerii, která k odstranění obrazů dle deníku The Guardian přistoupila minulý pátek.

V příštích dnech hodlá vyřadit pohlednice obrazů i ze své prodejny. A i přesto, že nahé nymfy jsou vyobrazeny velmi vkusně a z jejich intimních partií není vidět prakticky vůbec nic. Ale i kdyby tomu tak bylo, potom by musela být odstraněna, s nadsázkou řečeno, polovina obrazů ve všech světových galeriích. Kurátorka současného umění v galerii Clare Gannaway tvrdí, že hlavním cílem bylo vyvolat diskuzi a nikoli cenzura.

„Jsem v rozpacích, že jsme se těmito věcmi nezabývali již dříve. Teď to chceme tímto způsobem napravit,“ uvedla Gannaway a připustila, že rozhodnutí galerie bylo ovlivněno také kampaní levicových aktivistů MeToo. Zatímco ve feministických kruzích je odstranění „sexistického“ obrazu vnímáno pozitivně, mnoho umělců je jednoznačně proti.

„Nemám rád, když se z jakýchkoli důvodů odstraňuje umění a někdo mě poučuje o tom, jaké umění je správné a jaké již nikoli. Obávám se, že tohle bude pokračovat a na oltář politické korektnosti a genderu budou položeny i další obrazy z dávné i nedávné historie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…