Týdeník Charlie Hebdo vyjde v milionovém nákladu, šéfredaktor by to tak prý chtěl

08.01.2015 19:25

Solidaritu týdeníku Charlie Hebdo, jehož redakci vyvraždili teroristé, vyjadřují francouzské listy – dnes vyšly s černými titulními stranami. Satirický týdeník Charlie Hebdo vyjde týden po útoku v milionovém nákladu. S odvoláním na právního zástupce redakce o tom píše francouzský server Le Monde.

Týdeník Charlie Hebdo vyjde v milionovém nákladu, šéfredaktor by to tak prý chtěl
Foto: Charliehebdo.fr, tan
Popisek: Oficiální stránky Charlie Hebdo se oděly do černa

„Charlie Hebdo vyjde příští středu a bude vytištěno milion exemplářů,“ uvedl právník Richard Malka. Obvyklý náklad je přitom 60 tisíc výtisků, píše Le Monde. „Jsme stále ještě v šoku, ale co je důležité, je naše rozhodnutí zveřejnit další číslo Charlie, i když nemáme příliš energie na to myslet, co bude dál. Toto číslo je na počest těch, kteří už nejsou. To je to, co by Charb (šéfredaktor týdeníku, jedna z obětí včerejšího útoku, pozn. red.) chtěl,“ dodal Malka. 

Mezi oběťmi včerejšího útoku teroristů jsou přední karikaturisté I šéfredaktor týdeníku. Příští vydání, které by mělo mít osm stran, dá dohromady zbytek redakce, sympatizující karikaturisté z celého světa i bývalí zaměstnanci Charlie Hebdo. Mezi nimi je také novinářka Caroline Fourestová, podle které redakce satirického časopisu musí ukázat, že se nenechá zastrašit. 

„Dohodli jsme se, že se všichni sejdeme zítra, abychom probrali další číslo. I přes teroristický útok si myslíme, že nepřichází v úvahu, že by časopis příští týden nevyšel,“ řekla Fourestová australskému radiu ABC. 

V Le Figaru podobně jako v jiných redakcích novin také přijali opatření proti případnému vniknutí cizích lidí do sídla novin. 

„Zavřeli jsme náš hlavní vchod z ulice. Do budovy chodíme zadním vchodem přes malou uličku. Hlídají ji čtyři ozbrojení policisté a prohlížejí nám tašky, když jdeme do práce,“ dodala Kovacsová. 

Redaktorka si nemyslí, že by tragédie v redakci Charlie Hebdo měla nějaký vliv na další podobu listu Le Figaro – novináři se podle ní zastrašit nenechají a budou dál psát i o islámu a uveřejňovat i kreslené vtipy. 

„Budeme pracovat jako dřív. Ještě nevíme, jak dlouho budou ta zvýšená bezpečnostní opatření trvat, budeme pokračovat v práci jako obvykle. Včera jsme přetiskli jednu karikaturu z Charlie Hebdo. I nadále budeme psát jako dosud. Na naší práci to nic nezmění,“ dodala.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…