Týdny nebo měsíce ukrajinské protiofenzivy a potom... Evropští lídři mají jasný plán

13.06.2023 16:49

VÁLKA NA UKRAJINĚ Vedoucí představitelé Francie, Německa a Polska se v pondělí sešli v Paříži, aby jednali o vojenské podpoře ukrajinské protiofenzivy a o budoucích bezpečnostních zárukách Ukrajiny po konci války, aby nemohla být Ruskem už nikdy napadena. Francouzský prezident Emmanuel Macron potvrdil, že protiofenziva s pomocí západních zbraní už začala a údajně potrvá v řádu týdnů nebo dokonce měsíců.

Týdny nebo měsíce ukrajinské protiofenzivy a potom... Evropští lídři mají jasný plán
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský prezident, Emmanuel Macron

Macron v pondělí po schůzi s polským prezidentem Andrzejem Dudou a německým kancléřem Olafem Scholzem prohlásil, že dlouho očekávaná protiofenziva Ukrajiny proti invazním ruským silám bude trvat týdny nebo dokonce měsíce.

„Ukrajinská protiofenziva začala před několika dny. Bude probíhat v řádu několika týdnů nebo dokonce měsíců,“ uvedl Macron podle informací Radio France International. „Chceme, aby byla co nejúspěšnější, abychom pak mohli zahájit fázi vyjednávání za ideálních podmínek,“ prohlásil Macron.

Dlouho očekávaná ukrajinská protiofenziva je prováděna téměř výhradně zbraněmi, které věnovali západní spojenci. Macron proto slíbil, že dodávky zbraní, munice a obrněných vozidel budou v příštích dnech a týdnech pokračovat. „Zajistíme, aby Rusko nezvítězilo, ale také aby se to nemohlo opakovat,“ dodal francouzský prezident, jak informuje server ABCnews.go.com.

Německý kancléř Olaf Scholz vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby tuto svou neúspěšnou invazi ukončil. „Je načase, aby Putin konečně uznal, že jeho plán selhal, aby po téměř 16 měsících ukončil válku se statisíci mrtvými, miliony zraněnými a ještě více uprchlíky,“ prohlásil Scholz a vyzval Putina, aby stáhl vojska a konečně se připravil na seriózní rozhovory o spravedlivém míru.

Vedoucí představitelé Polska, Německa a Francie také hovořili o bezpečnostních zárukách, které by mohlo NATO Ukrajině dát po konci války. Podle polského prezidenta Andrzeje Dudy musí NATO na svém příštím summitu 11. a 12. července ve Vilniusu „vyslat jasný signál ohledně snahy Ukrajiny o vstup do bloku“.

Zástupci Kyjeva mezitím v pondělí uvedli, že v rámci protiofenzivy bylo znovu dobyto sedm vesnic v Záporožské a Doněcké oblasti a armáda pomalu postupuje vpřed. „Boje jsou tvrdé, ale postupujeme vpřed, to je velmi důležité,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v každodenním večerním projevu. „Děkuji našim chlapcům za každou ukrajinskou vlajku, která se nyní vrací na své právoplatné místo ve vesnicích na nově deokupovaném území,“ dodal podle informací serveru news.yahoo.com.

Ukrajinská ministryně obrany Hanna Maljarová v pondělí na telegramu uvedla, že rozloha území, které se povedlo dostat pod kontrolu, činí 90 kilometrů čtverečních. Ukrajinské ministerstvo obrany mezitím oznámilo, že jeho síly postoupily „o 250 až 700 metrů“ směrem k ohnisku bojů v Bachmutu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Evropští lídři mají jasný plán., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepohodař , 13.06.2023 17:22:23
Ten pán je starý téměř 80 let. Napadnout Rusko. K tomu je určená i válka s Ukrajinou. Jen se hledá důvod k útoku na Rusko. A ten se vždy najde tak, jako se našel na válku proti Iráku. Prý měl zbraně hromadného ničení, které Američané nikdy nenašli a budou je hledat do nekonečna. Kdy si NATO uvědomí, že povstal fašizmus a oni to podporují? Rusko neporazil Napoleon, SSSR neporazil Hitler a nynější Rusko neporazí Zelenskyj, USA, ani celé NATO.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…