Tyhle filmy vadí, napsali v USA. Český internet vybuchl vzteky. Režisér Strach už se kaje za Anděla Páně

19.06.2020 17:40

Po uveřejnění seznamu „problematických filmů“ sestaveného serverem Variety, na který se dostaly i takové klasiky jako Forrest Gump či Indiana Jones a Chrám zkázy, se spustila vlna nevole od mnoha lidí na sociálních sítích. „Nová totalita ‚dobra‘ pro všechny,“ kritizuje hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Noví komunisti.“ zaznívá dále například od šéfredaktora MF Dnes Jaroslava Plesla. Místo uznání kritiky však každým dnem přibývají nová „trezorová“ díla. Došlo už i na oblíbený seriál pro děti.

Tyhle filmy vadí, napsali v USA. Český internet vybuchl vzteky. Režisér Strach už se kaje za Anděla Páně
Foto: Repro YouTube Legendary Movie Scenes
Popisek: Forrest Gump (1994)

Seznamu problematických filmů si povšiml šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

„Noví komunisti toho zavřou do trezoru mnohem víc než starý komunisti. A tak to má být. Třeba Chytilová bude v trezoru úplně celá i s Polívkou, Menzlem a Suchařípou. Proto je ten Jakeš tak šťastnej...“ okomentoval, jací lidé z české kinematografie by měli být na pozoru.



„Nová totalita ‚dobra‘ pro všechny. Piláti politiky mlčí, slepota strachu nás ochromuje,“ přidává se ke kritice seznamu filmů hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Novinář, komentátor Alexandr Mitrofanov se tázal, zdali náhodou nebudou chtít hasiči zakázat film Miloše Formana Hoří, má panenko?

Poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher také není seznamem nepohodlných filmů nadšen. „Politická korektnost se proměňuje v imbecilitu koronaviru navzdory...“ poznamenal.

„Nejvyšší čas probrat se i českými filmy,“ připojil režisér Jiří Strach a připomenul, že kupříkladu ve vánoční pohádce Anděl Páně je Bůh zobrazen jako běloch. „To je ohavné, jak jsem jen mohl?!“ zpytoval svědomí.

A pak ještě doplnil: „V Americe budou před některými filmy nastavovat zrcadla. Já přijdu, až nastavěj zrcadla.“

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí
A ozval se i světoznámý herní vývojář Daniel Vávra. Jeho povzdech však nepatřil k seznamu filmových klasik, nýbrž k dalšímu problematickému dílu, kterým se stal animovaný seriál pro děti Tlapková patrola, o pátracích a záchranářských psech.


Jedna epizoda dětského seriálu, kde policejní pes porazí nevinného podezřelého, již byla zcela odstraněna a hrozí, že by oblíbený dětský seriál o záchranářských psech mohl dostat i úplný zákaz na nové díly.

„Na Tlapkovou patrolu si dotlápli. Jak jen to teď vysvětlím dětem?“ posteskl si slavný Čech na svém facebooku.

Dětský seriál by se tak brzo mohl připojit k dalším dílům, u kterých, pokud nebudou zakázaný zcela, tak minimálně bude potřeba promítat vyvarování se zodpovědnosti, a před i po promítání by mělo dojít na diskusi.

„Všechny filmy by měly být sledovány s kritickým okem, ale to neznamená jejich zákaz. Tyto filmy představují období, ve kterém byly vyrobeny, a je důležité si pamatovat historii – a lidskou bigotnost a necitlivost –, abychom tyto věci neopakovali,“ poukazují autoři seznamu na serveru Variety, jak by měly některé z filmů skončit.

Na seznamu problematických snímků se ocitl v České republice velmi oblíbený snímek Forrest Gump (1994). U toho může být vytýkáno, že i přestože se jeví svým dějem nakloněn lidem se zdravotním postižením či lidem s AIDS a vietnamským veteránům, obsahuje též určitou kritiku na aktivismus a demonstrace.

Šestinásobně Oscarem oceněnému filmu též nepomůže, že hlavní postava, Nathan Bedford Forrest, je pojmenována po svém dědovi, prvním velkém vůdci Ku Klux Klanu.

Nepříliš dobře by si vedl i u nás známý Indiana Jones a Chrám zkázy (1984). Server tvrdí, že se Steven Spielberg a George Lucas až příliš snažili o napodobení dobové atmosféry filmů třicátých let. To vše ústí v jakési „negativní a stereotypní zobrazení Indie a hindských zvyků“.

V seznamu se však objevují i mnohem mladší díla, např. i loňský snímek Tenkrát v Hollywoodu. A čím že se tento „kus kinematografie“ od Quentina Tarantina provinil? Není toho málo – ve filmu má být vyobrazení Mexičanů na konci šedesátých let především v pomocných pozicích a v manuálních zaměstnáních. Co hůře – černí lidé se nevyskytují téměř ani v těch, a ve filmu je jich poskrovnu. Výtky pak doplňuje, že chybí kritika prosazování bílé rasy sériovým vrahem Charlesem Mansonem. To, že se film jemu primárně ve své minutáži nevěnuje, autorům seznamu fllmů nevadí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…