Tykač a trefa do vlády. Na plyn šlápl i Michal Hašek

11.05.2022 21:00

Miliardář a investor s dlouhodobými zkušenostmi v sektoru energetiky Pavel Tykač v pořadu 360° na CNN Prima NEWS varoval před důsledky, které by přineslo okamžité odpojení Evropy od ruského plynu. Kromě nedozírných ekonomických dopadů by to vyvolalo podle něj nepokoje, že listopad 1989 by byl proti tomu slabý odvar. Podle Michala Haška (ČSSD) jde o relevantní varovný signál.

Tykač a trefa do vlády. Na plyn šlápl i Michal Hašek
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář Pavel Tykač

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí
Spekulace o tom, zda dodávky zemního plynu do Evropské unie zastaví dříve Rusko, nebo ona sama, stále více sílí. Vzhledem k tomu, že Česká republika je na ruském plynu proudícím ze sousedního Německa závislá téměř ze 100 procent, je teď nereálné, aby se tak stalo okamžitě, říká Pavel Tykač.

Pokud by se tak stalo, čekalo by Česko úplné zhroucení ekonomiky. „Konec s ruským plynem není jen o snižování pokojových teplot o pár stupňů. Důsledek by byl pro Česko strašný. Zastavil by se náš průmysl, zhroutila by se ekonomika,“ zdůraznil.

Záznam celého rozhovoru najdete ZDE.

A přišly by obrovské politické nepokoje, proti nimž by sametová revoluce nebyla téměř nic. „Přišly by možná politické nepokoje, proti nimž by byl listopad 1989 jen drobným představením,“ dodal byznysmen.

Za zcela fatální chybu považuje, že se z Ruska stal naprosto dominantní dodavatel. „Ať existuje klidně Nord Stream 3, 4 a 5. Důležité ale je nebýt závislý na jednom dodavateli. Pak by Rus byl jedním ze soutěžitelů, ale ne jediný dominantní dodavatel. Jelikož žádnou alternativu teď nemáme, stali jsme se závislými,“ uvedl jeden z nejbohatších Čechů.

Rusko podle něj představitelé Evropské unie v posledních letech podcenili. „Za normální situace je ruský plyn jasně nejlevnější, měli jsme za sebou desítky let, kdy Rusko poměrně spolehlivě dodávalo suroviny. Politici si tak nedokázali odůvodnit miliardové investice do bezpečnosti,“ podotkl Tykač.

 

Na jeho slova na svém facebooku upozornil jihomoravský politik Michal Hašek. „Není politolog, muzikolog ani pedagog toho času ve vládě, mluví o tom, čemu rozumí jako byznysmen. A je to varovný hlas, který zazněl ve vysílání Prima CNN,“ napsal a připojil smajlíka s pozdviženým výstražným ukazováčkem.

Za pravdu mu dala v následné diskusi například advokátka Jana Zwyrtek Hamplová. „Ví to každý normální člověk…,“ podotkla krátce ve svém komentáři.

„Toho mainstreamová média nepozvou...,“ povzdechl si nato Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…