U nás by to byli nacisti. Ukrajinský Azov: Německá TV otevřeně

17.03.2022 10:58

Těžké boje se nyní vedou o přístav Mariupol. Proti ruským silám v něm stojí paramilitární uskupení, prapor Azov. Právě na tuto skupinu se zaměřila německá televize Deustche Welle. Politolog Umland pro ni řekl, že v Německu by byl Azov považován za neonacistickou skupinu. Ale měl hned několik výhrad. A ozval se také bývalý europoslanec Štětina, že zakladatel praporu Azov Biletsky žádný nacista není.

U nás by to byli nacisti. Ukrajinský Azov: Německá TV otevřeně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Runy ve znaku ve skutečnosti nejsou runami, ale prý písmena I a N -zkratka Idea Národa

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí
Ruská invaze na Ukrajinu probíhá hned z několika směrů. A zatímco Kyjev je evidentně dostatečně zabezpečen, aby v něm mohli premiéři tří členských zemí EU jednat s prezidentem Zelenským, přístav Mariupol je obléhán a ostřelován a podle německé televize Deutsche Welle (DW) je bez elektřiny, vody je nedostatek a jídla také.

Právě Mariupol dle DW brání příslušníci praporu Azov a dle neověřených zpráv se jim podařilo zničit tři ruské obrněnce, čtyři transportéry a zabít blíže neurčený, ale vysoký počet vojáků včetně nejmenovaného generála. Jak německá televize upozorňuje, jedná se o dobře vycvičené bojovníky, ale z řad nacionalistů a ultrapravice. Jsou to právě oni, o kom Putin mluví, když zmiňuje „denacifikaci“ Ukrajiny.

Televize uvádí, že prapor Azov vznikl v Berďansku jako podpůrná jednotka pro ukrajinskou armádu v boji o Donbas a někteří bojovníci pocházejí z nacionalistického Pravého sektoru, jehož členové pocházeli z východní Ukrajiny a mluvili rusky. Dříve dokonce hlásali východoslovanskou jednotu. Část pak byli fotbaloví ultras, jiní byli zase aktivní v nacionalistických kruzích. Politolog Andreas Umland říká, že takové skupiny by v Německu byly označeny jako neonacistické.

Dodává, že prapor Azov na sebe přitáhl pozornost tím, že používá runový symbol, který používala i SS. Nicméně, na Ukrajině prý tento symbol není vnímán jako fašistický a prapor Azov údajně chce, aby tento symbol byl vnímán jako písmena N a I, zkratka slov „národní idea“.

Andrej Biletsky, 42letý zakladatel Azova, vystudoval na univerzitě v Charkově historii a roky byl dle Deutsche Welle aktivní v ukrajinských ultrapravicových kruzích. V roce 2014 pak Azov pomáhal znovu obsadit Mariupol, který ovládli ruští separatisté. Od podzimu roku 2014 pak fungovali jako pluk a dle zpráv médií měl prapor Azov před invazí na Ukrajinu přibližně 1000 členů a také tanky a dělostřelectvo. V roce 2014 se ukrajinská vláda rozhodla prapor Azov včlenit do svých ozbrojených sil.

V letech 2015 a 2016 pak vznikla politická odnož praporu Azov, ale nebyla příliš politicky úspěšná. Biletsky se do parlamentu dostal, ale mandát ve volbách v roce 2019 neobhájil. Ve stejném roce také několik amerických kongresmanů požadovalo, aby byl prapor Azov zařazen na seznam teroristických organizací, ale nestalo se tak. Deutsche Welle uvádí, že Azov udržuje kontakty s dalšími ultrapravicovými uskupeními v zahraničí včetně Německa. Což potvrdila německá vláda na dotaz německé levice.

Politolog Umland dodává, že legendu z Azova vytvořila až ruská propaganda. „Za normálních okolností považujeme pravicový extrémismus za něco nebezpečného, co může vést k válce,“ říká, ale na Ukrajině je to prý naopak, válka celkem nevýznamnou skupinu přetvořila v politické hnutí. Ale i tak se jejich vliv na zbytek populace přeceňuje, tvrdí Umland, pro většinu Ukrajinců jsou podle něho bojovníci proti ruské agresi.

O Azovu nedávno mluvil také bývalý europoslanec Jaromír Štětina. „S velitelem batalionu Azov Biletským jsem se setkal dvakrát v Mariupolu. Kreml o něm říká, že je nacista. Není. Natolik mám rozpoznávací schopnost, abych nepřijímal putinské pomluvy,“ prohlašuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…