U nás zůstat nemůžete, napsali v Rakousku migrantovi z Íránu... a pak se děly věci

17.08.2017 9:12

Do západoevropských zemí v posledních měsících o začátku migrační krize zamířily stovky tisíc lidí z Blízkého východu a Afriky. Jejich touha po lepším životě se však často mění ve zmar a frustrace. To když je jejich žádost o azyl odmítnuta.

U nás zůstat nemůžete, napsali v Rakousku migrantovi z Íránu... a pak se děly věci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Někteří migranti spí i přímo na ulici

Získat azyl v některé ze západoevropských zemí je hlavním cílem stovek tisíc migrantů, kteří zejména od podzimu 2015 proudí na starý kontinent. Zatímco Syřané mají většinou v Německu, Rakousku či Švédsku azyl zaručen, u ostatních etnických skupin to zdaleka tak jisté není. Očekávání žadatelů o azyl se nezřídka nesetkávají s realitou a o to větší je jejich frustrace, když jim z úřadů přijde zamítavá reakce.

Velmi často následuje přesun neúspěšného žadatele o azyl do „ilegality“, kdy se stává snadným terčem islamistických radikálů či „obyčejných“ zločineckých gangů. Takový jedinec sice ztrácí nárok na sociální zabezpečení a další výhody, ale i tak je pro něj takový stav „vzduchoprázdna“ výhodnější než se vracet zpět do své země. Bohužel mnoho migrantů odmítnutí pobytu nebere příliš sportovně a z frustrace se dopouštějí odsouzeníhodných zločinů.

Úřady nejsou schopny neúspěšné žadatele o azyl ve většině případů deportovat, a to se bohužel až příliš často nevyplácí. Letos v březnu například v rakouském Salcburku znásilnil dvaatřicetiletý Maročan zdejší jednadvacetiletou ženu. Po sexuálním napadení se dal na útěk, ale byl brzy zajištěn v Innsbrucku. Jak následně zjistila rakouská média, muž žil v Rakousku nelegálně, protože mu byla zamítnuta jeho žádost o azyl.

Poblíž „Mozartova města“ došlo nyní k dalšímu incidentu, který má na svědomí neúspěšný žadatel o azyl. Jak uvádí rakouský deník Kronen Zeitung, do kanceláře v uprchlickém centru Puch u Salcburku vnikl třiatřicetiletý Íránec a se sekyrou v ruce jako smyslu zbavený rozbíjel kancelářské vybavení. Jen shodou náhod nepřišel nikdo o život, ani nedošlo ke zranění dalších migrantů či pracovníků uprchlického centra.

Vedení uprchlického centra neprodleně zavolalo policii a té se podařilo agresivního útočníka odzbrojit bez zdravotních následků pro Íránce či člena svého týmu. Třiatřicetiletý Íránec chtěl v Rakousku začít nový život, ale jeho sny se zhroutily poté, co obdržel dopis od ministerstva vnitra, ve kterém byla zamítnuta jeho žádost o azyl. Zklamaný muž si ihned poté obstaral zmíněnou sekyru a vyrazil svůj vztek vybít do kanceláře uprchlického centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…