U tohoto vám zvlhnou oči. Donald Tusk se květnatě vyznal ze své lásky k Angele Merkelové

10.11.2015 15:48

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska závisí budoucnost Evropy do značné míry na přístupu Německa k migrační krizi. Svoji solidaritu by podle jeho názoru ale měly prokázat i další evropské státy.

U tohoto vám zvlhnou oči. Donald Tusk se květnatě vyznal ze své lásky k Angele Merkelové
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Bývalý polský premiér hovořil na oslavách spojených s 26. výročím pádu Berlínské zdi. Německo a kancléřku Angelu Merkelovou popisoval jako ztělesnění těch nejlepších evropských hodnot. „Ti, kdo se domnívají, že migrační politika Německa je příliš otevřená a liberální, zapomínají na naši tragickou historii. Přejete si otevřené, tolerantní, soucitné Německo sympatizující se slabšími a chudšími, nebo Německo uzavřené, chladné a nemilosrdné?“ dotazoval se se slzami dojetí Tusk a dodal, že právě proto by měly prokázat solidaritu s Německem všechny další evropské státy.

Celý text v angličtině si můžete přečíst ZDE.

Německo je podle snaživého Tuska odpovědné nejenom za „morální poselství“ Evropy, ale také za celé politické společenství Evropanů. Současný předseda Evropské rady také vyzval Německo, aby se zasadilo o zajištění vnějších hranic Evropy a chránilo kontinent před vzestupem radikálního populismu. „Skutečně je to tak, že jestli má být Evropa i nadále kontinentem svobody, práva a bezpečnosti, závisí to do značné míry na Německu,“ vyjádřil se Tusk ze svých hlubokých citů, které chová k mocnému Německu. Kromě toho vyzval ke změnám v současné evropské migrační politice a varoval, že pokud nebude posílena vnější hranice, bude Schengen vážně ohrožen.

„Tváří v tvář bezprecedentní migrační vlně směřující do Evropy však musíme jasně říci, že nejsme schopni přijmout úplně všechny uprchlíky. Pojďme si otevřeně říci, že pád Berlínské zdi neměl automaticky způsobit odstranění všech hranic jako takových. Ovšem Německo není hraniční zemí Evropské unie, takže odpovědnost leží také na jiných státech. Ale i tak bude každá země pozorovat, jaké signály přicházejí z Berlína,“ připustil Tusk. Jak uvádí Reuters, zítra by společně měli jednat vrcholní představitelé Evropské unie se zástupci afrických zemí. Tusk osobně také vyzval k neformálnímu setkání politických špiček EU na tento čtvrtek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…