ÚOHS prošetří podněty občanského sdružení Oživení

30.11.2015 15:55

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetří podněty občanského sdružení Oživení, které se týkají více než 4000 zadavatelů veřejných zakázek. Dnes ale uvedl, že to vytíží značnou část jeho kapacit, což může být ve výsledku kontraproduktivní. ÚOHS to uvedl v tiskové zprávě.

ÚOHS prošetří podněty občanského sdružení Oživení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Oživení ve svých podnětech poukazují na 20.490 chyb zadavatelů. Pro ÚOHS to prý znamená, jako kdyby obdržel stejný počet samostatných podnětů. "Každé pochybení musíme samostatně prověřit a posoudit, a v případě zjištění pochybení o každém z nich samostatným výrokem rozhodnout. Úřad již začal tvrzená pochybení prověřovat," uvedl předseda ÚOHS Rafaj.

ÚOHS ročně prošetřuje stovky, maximálně jednotky tisíc chyb ve veřejných zakázkách. "Vzhledem k množství vyčleněných zdrojů je možné, že úřadu budou chybět při prověřování ekonomicky řádově významnějších deliktů v probíhajících zadávacích řízeních a nebude tak schopen efektivně zabraňovat mnohem závažnějším pochybením zadavatelů," uvedl Rafaj. Podle něj tak podání od Oživení může být ve výsledku kontraproduktivní krok.

Oživení brojí proti chybám v takzvaných profilech zadavatele. Chybí v nich ceny a dodavatelé nebo jsou špatně uvedena evidenční čísla zakázek. Na každý tendr prý v průměru připadá jedna chyba.

"Drtivá většina zjištěných chyb je přímým porušením vyhlášky. Proto jsme se rozhodli podat hromadný podnět na ÚOHS a vyzvat k řešení problému i ministryni (pro místní rozvoj Karlu) Šlechtovou. Nečekáme revoluci, ale rádi bychom na rozsáhlý problém upozornili. Mimo jiné i proto, že podobně nefunkční režim kontroly nyní navrhuje Senát pro připravovaný registr smluv," uvedl před týdnem Martin Kameník ze sdružení Oživení.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…