USA: Když selže příměří, začneme odpůrcům Asada dodávat zbraně

14.04.2016 7:40

Pokud by současné příměří v Sýrii skončilo propuknutím nových bojů, je administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy připravena použít plán B. Ten spočívá v dodávkách moderních zbraní vzbouřencům proti režimu Bašára Asada. S odvoláním na list Foreign Policy o tom píše server Novinky.cz.

USA: Když selže příměří, začneme odpůrcům Asada dodávat zbraně
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Plán vypracovaný CIA a jejími „regionálními partnery“ prý počítá s dodávkami zbraní, které by rebelům umožnily efektivně cílit na vládní letouny, raketové základny a pozice dělostřelectva.

Spojené státy už v minulosti opozici zprostředkovaly dodávky protitankových raket TOW a pojízdných raketometů BM-21 Grad ruské provenience. Modernější zbraně ale Washington i přes naléhání spojenců ze Saúdské Arábie a Turecka do Sýrie dodat nechtěl kvůli obavám, že by se mohly dostat do nesprávných rukou.

Celý text je ZDE

Pokud by se ale v Sýrii začalo znovu bojovat, dostane prý CIA zelenou k tomu, aby rebelům poslala i moderní výzbroj, mimo jiné ruční protiletadlové střely.

Foreing Policy s informací přišel v době, kdy v Sýrii probíhají parlamentní volby. Vzhledem k občanské válce se ale konají jen v části země, na zhruba 60 procentech území kontrolovaného vládou prezidenta Asada.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …