USA: Prigožin se sune do politiky. Vybral si stranu. Kreml mu to zatrhne

11.04.2023 9:46

Americký Institut pro studium války tvrdí, že se zakladatel soukromé ruské armády wagnerovců snaží proniknout do politiky a popisuje, jakou cestou se o to pokouší. Tvrdí také, že Kreml to Prigožinovi pravděpodobně zatrhne. Ve stejné době vyplouvají na povrch další informace o uniklých amerických dokumentech, které se věnují situaci na Ukrajině, ale také v Jižní Koreji či v Izraeli. Na samotné Ukrajině se dál bojuje. BBC se rozepsala o utržených nohách.

USA: Prigožin se sune do politiky. Vybral si stranu. Kreml mu to zatrhne
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéf žoldácké skupiny Wagner, Jevgenij Prigožin

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozorňuje, že zakladatel soukromé armády wagnerovců Jevgenij Prigožin chce získal kontrolu nad politickou stranou Spravedlivé Rusko. ISW se tady odvolává na informace Serveru Meduza, původně ruský server, jehož redakce dnes působí v Lotyšku. Někteří členové Spravedlivého Ruska již stranu opustili a jako důvod odchodu uvedli právě sbližování šéfa strany Sergeje Mironova s Prigožinem. Meduza ale současně tvrdí, že Kreml nedovolí Prigožinovi tuto politickou stranu ovládnout. Sám Prigožin toto nařčení odmítá.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí

„Ruský politolog Alexej Muchin – přispěvatel diskusního klubu Valdaj, který je spřízněn s Kremlem, a ruských státních médií – kritizoval Prigožina za to, že sleduje politické cíle, které ohrožují Wagnerovy jednotky v Bachmutu,“ napsal ISW.

Prigožin na oplátku tvrdí, že ruské ministerstvo zahraničí nedostatečně využívá možností, které má v době, kdy Ruská federace předsedá Radě bezpečnosti OSN. Stěžoval si, že jako předsedající země málo podporuje aktivity Rusů v Africe, případně na Ukrajině.

ISW také informuje, že ruský parlament zpřísní tresty za vlastizradu a za páchání teroristických akcí.

„Definice vlastizrady v ruském trestním zákoníku je pravděpodobně záměrně vágní a zahrnuje špionáž, předávání státních tajemství cizím vládám nebo jejich představitelům a poskytování finanční, logistické, poradenské nebo jiné pomoci zahraničním organizacím zapojeným do aktivit namířených proti bezpečnosti ruského státu,“ uvedl institut.

Nejen kvůli válce na Ukrajině veřejným prostorem dál rezonuje případ uniklých dokumentů o přípravách protiofenzivy ruských sil, o údajném odposlouchávání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, i o situaci v Izraeli.

Americký prezident Joe Biden je podle CNN o celé situaci důkladně informován.

„Prezident byl informován, poprvé byl informován koncem minulého týdne, když jsme všichni dostali zprávu, že se venku objevily nějaké dokumenty,“ řekl novinářům na pondělním odpoledním brífinku v Bílém domě koordinátor Rady pro národní bezpečnost pro strategickou komunikaci John Kirby. „Po celý víkend byl informován a v kontaktu s představiteli národní bezpečnosti.“ Na otázku, zda Biden v reakci na tyto informace kontaktoval zahraniční spojence, Kirby uvedl, že američtí představitelé „byli v posledních dnech v kontaktu s příslušnými spojenci a partnery na velmi vysoké úrovni“.                                                                                                                                                                                                                               

Ministerstvo spravedlnosti USA dostalo za úkol prošetřit, kdo mohl nést vinu na tomto informačním úniku. „Nejsem si vědom toho, že by v tuto chvíli dospěli k nějakému závěru,“ uvedl Kirby.

Podle Kirbyho je jasné, že některé z uniklých dokumentů byly zfalšovány. Ale není jasné, o jak velké procento z uniklých dokumentů se jedná.

V obecné rovině konstatoval, že „žádná omluva pro to, aby se takové dokumenty dostaly na veřejnost“.

CNN také tvrdí, že náměstkyně ministra zahraničí USA Wendy Shermanová byla podle amerického úředníka obeznámeného s touto záležitostí pověřena vedením diplomatické reakce na únik přísně tajných dokumentů Pentagonu.

Ze strany diplomatů podle CNN však také zaznívá, že Rusko nemůže být nijak překvapeno informacemi, které se dostávají na veřejnost, neboť je všem zřejmé, že Ruská federace má vlastní zdroje na získávání informací různého druhu.

Podle Pentagonu ale únik informací představuje potenciální riziko pro americkou národní bezpečnost. „Stále vyšetřujeme, jak k tomu došlo, a také rozsah problému,“ řekl Chris Meagher, asistent ministra obrany pro veřejné záležitosti, kterého citovala BBC.

Formát dokumentů je podobný tomu, „který se používá k poskytování denních aktualizací našim vysokým představitelům o operacích na Ukrajině a v souvislosti s Ruskem, jakož i dalších zpravodajských aktualizací“, uvedl Meagher.

Meagher uvedl, že únik dokumentů přiměl americké představitele, aby ujistili své spojence „o našem závazku chránit zpravodajské informace a věrnosti našim bezpečnostním partnerstvím“.

A zatímco se nejen v USA řeší, kdo stojí za únikem tajných dokumentů, na samotné Ukrajině se dál bojuje. Jen v Bachnmutu a okolí Ukrajinci podle CNN odrazili na 20 ruských útoků.

BBC upozornila, že na 174 tisíc kilometrů čtverečních ukrajinského území je zamořeno nášlapnými minami a dalšími nebezpečnými nástroji války. „Jedná se o plochu větší než Anglie, Wales a Severní Irsko dohromady,“ upozornila BBC. „V městečku Balaklija, na kousku půdy vedle bytového domu, našel tým Oleksandra Romanence již šest protipěchotních min. Předtím jich v okolí odhalili asi 200,“ dala konkrétní příklad britská veřejnoprávní stanice.

Od září bylo podle úřadů jen v Charkovské oblasti zabito nejméně 27 lidí a dalších 118 zraněno. V oblasti bylo nalezeno více než 55 000 výbušnin. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označuje všechny muže a ženy, kteří odminovávají ukrajinskou půdu za hrdiny, ale místní lidé z Charkova a okolí mají podle BBC dojem, že odminovací práce nepostupují dost rychle.

Jedním ze zraněných je i Serhij. Který pomáhal kamarádovi naložit auto. Práci si chtěl vylepšit a natrhat si pár meruněk. Vydal se proto k nedalekému stromu. A najednou už neměl kus nohy. „Myslel jsem si, že mi třeba praskla pneumatika,“ vzpomíná ze svého nemocničního lůžka v nedalekém Izjumu. „Pak jsem se podíval na nohu a viděl jsem, že mi chybí prsty, podrážka byla roztříštěná, tekla mi krev,“ popsal momenty před tím, než z rozhodnutí lékařů o nohu přišel.

Před válkou prý myslíval na materiální věci, jako každý, měl obavy o své auto, o dům, a tak podobně. Dnes prý chápe, že to vše je pomíjivé. Důležité je teď pro něj jen zdraví a mír.

Zdejší doktoři navíc tvrdí, že Serhij měl vlastně jistou dávku štěstí. Mnohá setkání s minou totiž končívají smrtí.

Podle Světové banky – která poskytuje nízkoúročené půjčky zemím, které potřebují hotovost – bude odminování Ukrajiny stát 37,4 miliardy dolarů, uvedla také k tématu BBC.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ty americké zprávy jsou skutečně výživné., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejana.d , 11.04.2023 10:11:39
Jen spekulace o spekulacích.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …