CNN: Nedivte se ruským útokům v Oděse. Vzpomeňte si na Sýrii

26.07.2022 8:46

V Sýrii Rusové napadali zásilky humanitární pomoci pro syrské uprchlíky prchající před ruskými bombami. Na Ukrajině to vidíme znovu. John Kirby, koordinátor Rady národní bezpečnosti pro strategickou komunikaci, otevřeně promluvil. Rádio svobodná Evropa/Rádio svoboda se vrátilo k ruskému útoku na ukrajinské město Vinnycja ze 14. července a představilo veřejnosti sedmiletého Romana, který má po útoku popáleniny na 30 procentech těla.

CNN: Nedivte se ruským útokům v Oděse. Vzpomeňte si na Sýrii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

John Kirby, koordinátor Rady národní bezpečnosti pro strategickou komunikaci, se ještě jednou vrátil k nedávnému ruskému útoku na ukrajinský přístav Oděsa, k němuž došlo krátce poté, co Rusko podepsalo dohodu s Ukrajinou, že napadené zemi umožní vyvést část její zemědělské produkce. Cílem dohody je zmírnit celosvětovou potravinovou krizi vyvolanou válkou.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí

„Bohužel jsme to od Rusů viděli už dříve – můžete se vrátit zpět, dokonce i do války v Sýrii, kde zasahovali zásilky humanitární pomoci, které byly určeny pro syrské občany a syrské uprchlíky,“ poznamenal Kirby. Ale vyjádřil naději, že Rusové nakonec přece jen dodrží dohody uzavřené ve spolupráci s Tureckem a OSN v Istanbulu a Ukrajina čelící ruské agresi dostane možnost vyvést alespoň část své zemědělské produkce.

Spojené státy podle Kirbyho jednají dnes a denně o tom, jak ochránit ukrajinské dodávky zemědělské produkce. Vyzdvihl dodávku dalších čtyř raketových systémů HIMARS.

Mluvčí generálního tajemníka OSN v pondělí uvedl, že první zásilka obilí v rámci černomořské iniciativy by měla být přepravena během několika dní.

Mezitím ukrajinský generální štáb v pondělí připustil, že ruským silám se podařilo dosáhnout malých úspěchů v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. K útokům prý dochází v celé Doněcké oblasti, zejména u Siversku, Slovjansku, Bachmutu a Kramatorsku.

Ukrajina tvrdí, že Rusko rovněž podniklo výpad směrem na Spirne a Ivano-Darijivku.

„(Ruské síly) dostaly tvrdý protiúder a stáhly se,“ uvedl generální štáb.

Ukrajinská armáda rovněž uvedla, že ruské síly jsou demoralizované a „ruské velení na některých směrech vrhá do útoku živou sílu, aniž by bylo kryto obrněnou technikou“.

CNN však upozornila, že nemohla tvrzení ukrajinské armády nezávisle ověřit.

Server Rádia svobodná Evropa/Rádia svoboda se vrátil k ruskému útoku na ukrajinské město Vinnycja, při kterém ruské rakety explodovaly poblíž zdejšího kulturního centra a usmrtily 3 děti. Mezi nimi i malou čtyřletou Lizu, jejíž příběh obletěl po útoku svět a podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se stal dalším důkazem ruské bestiality.

Rádio svobodná Evropa ve spojitosti s tímto útokem přineslo příběh sedmiletého Romana, který měl více štěstí než malá Liza a řádění ruských raket přežil. Má však popáleniny na 30 procentech těla a momentálně se léčí zakrytý obvazy v jedné z německých nemocnic, kam byl převezen. Má vážně poraněnou hlavu, ruce a nohy. Jeho maminku však jedna z dopadajících raket usmrtila. Byla identifikována až po několika dnech díky testu DNA.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…