USA prý zasáhla pohroma. Má za tím stát Čína

23.09.2015 19:15

Neznámí hackeři pronikli do databází amerického Úřadu pro správu osobních údajů (OPM) a ukradli otisky prstů víc než pěti milionů lidí. Oznámila to agentura AP. Američtí vyšetřovatelé soudí, že útok je výsledkem čínské špionážní operace.

USA prý zasáhla pohroma. Má za tím stát Čína
Foto: Jan Rychetský
Popisek: I tak vypadá život v dnešní Číně

Hackeři podle AP získali otisky 5,6 milionu lidí, kteří žádali nebo už získali bezpečnostní prověrku americké vlády. Pracovníci OPM původně tvrdili, že ukradeno bylo 1,1 milionu otisků, postupně se ale objem odcizených dat zpětinásobil.

Terčem útoku byly osobní údaje 21,5 milionu bývalých či nynějších zaměstnanců amerických federálních úřadů, nebo osob, které se o práci v těchto institucích ucházely. Podle expertů krádež výrazně pomůže čínské rozvědce a může rovněž vést k odhalení některých amerických špionů. Kromě otisků prstů získali hackeři i čísla sociálního pojištění a další citlivé údaje.

Podle operativců amerických zpravodajských služeb je ale hackerský útok pravou pohromou

K hackerskému útoku došlo letos na jaře, jeho rozsah byl ale upřesněn až nyní. Následky akce zatím americké úřady nezaznamenaly, nepříjemnosti ve zpravodajském terénu se ale očekávají.

OPM oznámila, že možnost zneužití otisků prstů je jen omezená. Podle operativců amerických zpravodajských služeb je ale hackerský útok pravou pohromou, píše AP.

Letos v červnu OPM přiznala, že hackeři odcizili z úředních serverů v USA osobní data čtyř milionů lidí. I tehdy vládní zdroje uvedly, že podezření z útoku padá na Čínu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…