USA riskují, že se jich svět přestane bát. Mír na Ukrajině je vyloučen, vidí Ivan Hoffman

23.03.2024 18:55 | Komentář

Globální souvislosti zdánlivě lokálního konfliktu na Ukrajině jsou natolik dramatické, že vylučují mír, obává se Ivan Hoffman. Píše o USA, které riskují, že se jich svět přestane bát, a o Rusku a Číně. Reálné je pouze příměří, válečný time out. O ten ale začnou Američané usilovat ve chvíli, kdy jim dojdou Ukrajinci nebo jiné evropské národy ochotné bojovat.

USA riskují, že se jich svět přestane bát. Mír na Ukrajině je vyloučen, vidí Ivan Hoffman
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

Vezmeme-li v úvahu, že v konečném důsledku ve světě platí, a vždy platilo, právo silnějšího, pak války je nutno chápat jako přirozenou součást mezinárodních vztahů. Silní diktují své podmínky slabším a slabší jednou za čas testují, zda silní nezeslábli, a zda jim tedy nejsou poslušní zbytečně. Rovněž platí, že silnější mají tendenci se rozpínat potud, pokud nenarazí na odpor. Proto války. Války nemění fungování geopolitiky. Rozhodují, kdo zůstane nejsilnějším, anebo kdo se nejsilnějším stane. Je dobré si uvědomit, že opakem války není mír, ale příměří.

Romantická představa světa, ve kterém hegemon altruisticky pečuje o harmonické soužití komunity národů, se nekryje s realitou, kdy prvořadým zájmem hegemona je podržet si hegemonii. Nic nám nebrání idealizovat si mocné, předpokládat u nich víru v demokracii, respekt k lidským právům, obranu volného trhu, anebo lásku k přírodě. Je ale dobré vědět, že mocní jsou garanty těchto ctností pouze potud, pokud z nich profitují. A profitují tehdy, když mají nad ostatními převahu. Kdo se mocným nepodvolí dobrovolně, stává se konkurentem, nepřítelem, kterého je třeba porazit.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53652 lidí
Mezinárodní právo definuje vztahy zemí v režimu příměří, ale není nadřazeno právu silnějšího. Pomine-li příměří, přestane mezinárodní právo fungovat. Na slabé, kteří se mezinárodního práva dovolávají, se nebere ohled, když se ve válce nanovo rozdávají karty. Dosavadní příměří, ze kterého profitovaly USA, dnes testují Rusko a Čína, které by unipolaritu rády nahradily multipolaritou.

Válka je důsledkem globální nestability. Její paradoxní příčinou je, že se hodnot, kterými účelově šermoval hegemon, drze dovolávají v neprospěch hegemona jeho oponenti. Argumenty pro konec americké nadvlády, které rezonují nejen v Číně a Rusku, ale také v řadě zemí Afriky, Asie a Latinské Ameiky, jsou spravedlivý, tedy vzájemně výhodný obchod, dodržování mezinárodního práva, ale i lidských práv nebo ochrana přírody hegemonem v zemích, které šikanuje. Konflikt na Ukrajině pozoruje svět jako konfrontaci USA (prostřednictvím Ukrajinců) s Ruskem. USA v této válce riskují, že se jich svět přestane bát.

Globální souvislosti tohoto zdánlivě lokálního konfliktu jsou natolik dramatické, že vylučují mír. Reálné je pouze příměří. Zda ho Američané s Rusy domluví před krachem ukrajinské armády, anebo až po vojenském kolapsu Evropy, nezmění nic na principu příměří. Příměří je stav, kdy nepřátelství trvá, ale neteče krev. Je to stav, kdy se obě strany konfliktu mohou soustředit na zbrojení, výcvik vojáků, čili na přípravu další války.

Příměří funguje jako Time out, oddechový čas. Dnes ho zdá se více potřebují Američané. Pomalu jim docházejí Ukrajinci, aniž by porazili, anebo alespoň zásadně oslabili Rusko, ale z prestižních důvodů to nemohou přiznat. Američané ovšem nebudou na příměří naléhat, pokud budou za jejich zájmy ochotni umírat místo Ukrajinců například Francouzi, Poláci, anebo Češi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Ivan Hoffman

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vidím to jinak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 23.03.2024 19:19:24
Moc a cílená hegemonie nejsou hodnotami samy o sobě, udržení moci něco stojí. Tím pravým důvodem dobyvačných válek bývá snaha o ovládnutí zdrojů a zisk větší než náklady - tedy typicky kapitalistická hodnota "rvát si z cizího". Cyklické krize a jejich válečná vyústění jsou neoddělitelnou součástí kapitalismu. Všechny mocnosti Západu jsou zatíženy svou historií nemilosrdných koloniálních výbojů a přetrvávající neokoloniální politikou. Ukrajina je bojištěm zástupné války Západu proti Rusku - jenže tentokrát to zdánlivě kolektivní Západ přehnal, když vytáhl do boje proti jaderné velmoci, která není izolovaná a zatím prokazuje vysokou schopnost přežití tohoto novodobého "Drang nach Osten". Žádné pro Západ výhodné příměří na doplnění zbraní a munice nebude - bohužel to směřuje do další eskalace s velmi špatnými vyhlídkami. Pro nás je otázkou přežití nestat se válečným polem, což ovšem znamená odstavit od moci válečné štváče, kteří naopak dělají vše pro to, abychom se stali cílem.

|  20 |  1

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…