USA tvrdí, že separatisté chystají na Ukrajině novou ofenzivu

07.05.2015 9:51

Podle amerického ministra obrany Ashtona Cartera proruští separatisté bojující na východě Ukrajiny připravují novou ofenzivu. Carter to včera uvedl v americkém Senátu. Podobný názor má také vrchní velitel NATO v Evropě Philip Breedlove.

USA tvrdí, že separatisté chystají na Ukrajině novou ofenzivu
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

"Generál Breedlove má pravdu. Je zřejmé, že separatisté bojující na východě Ukrajiny a podporovaní Ruskem připravují další kolo vojenských operací, které budou v rozporu s dohodu z Minsku," řekl Carter. V Minsku se v únoru dohodly podmínky příměří, které ale nejsou beze zbytku dodržovány a boje pokračují.

Breedlove nedávno řekl, že ruské síly se bez ohledu na únorové příměří přeskupují. Moskva prý v minulých měsících přesunula do Donbasu na tisíc kusů těžkých zbraní.

O hrozící nové ofenzivě ve středu hovořil také ukrajinský prezident Petro Porošenko. Na jednání národní bezpečnostní rady prohlásil, že ukrajinská armáda na východě čelí 40 000 nepřátelům ve zbrani a že 50 000 ruských vojáků je rozmístěno podél ukrajinské hranice.

Bojující strany se denně obviňují z porušování příměří použitím těžkých zbraní. Ukrajinská armáda oznámila, že jenom ve středu separatisté porušili příměří ve více než 30 případech, když použili zbraně, které by podle minského ujednání měly být z fronty staženy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…