Ubohost. Prober se, Aleno. Řeporyjec Novotný řádí dál, tentokrát si vyšlápl na ministryni financí

14.05.2020 15:40

Senát včera vrátil do Sněmovny zákon, který rozšiřuje okruh příjemců jednorázového příspěvku 500 Kč/den osobám samostatně výdělečně činným i na společníky malých společností. Chce totiž změnit zdroj peněz pro výplatu příspěvku. Na Twitteru se k tomu vyjádřila ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a v reakci na ni i starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Ubohost. Prober se, Aleno. Řeporyjec Novotný řádí dál, tentokrát si vyšlápl na ministryni financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Senát chce, aby jednorázový příspěvek nepocházel z vybrané daně z příjmů od zaměstnanců, ale přímo ze státního rozpočtu. Podle ministryně financí Aleny Schillerové však Senát oddálil důležitou pomoc pro malé s. r. o. a vyjádřila nad tím zklamání.

„Jsem zklamaná z hlasování v Senátu, který oddálil důležitou pomoc pro malá eseróčka. Považuji to za neuctivé. Tím spíš, že Finanční správa už v pondělí mohla začít vyplácet peníze. Je třeba si uvědomit, že není žádné MY-stát a VY-samosprávy. Jsme jeden celek veřejných financí,“ zdůraznila Schillerová na svém twitterovém účtu.

„Společně daně od podnikatelů v dobrých časech vybíráme a nyní se stejným klíčem musíme podílet na jejich záchraně. Peníze budou vypláceny formou daňového bonusu, který se osvědčil u Pětadvacítky a jako jediný zajišťuje rychlou pomoc. Věřím, že to ve Sněmovně prosadíme,“ dodala.

Na to následně zareagoval starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). A neopomněl Schillerové klasicky tykat, jak je u něj zvykem. „Prober se, Aleno, a přestaň dělat z těch samospráv dojný krávy a ze senátorů hajzly. To je ale ubohost, tenhle post,“ napsal zostra Novotný.

Nynější zákon stanoví, že takzvaný kompenzační bonus, tedy příspěvek 500 korun denně živnostníkům a dalším OSVČ postiženým dopady epidemie, je vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Řada senátorů ale poukazovala na to, že tento zdroj připravuje obce a kraje o peníze v řádu miliard korun, protože jde o sdílené daně. Část z této vybrané daně směřuje podle zákona o rozpočtovém určení daní do rozpočtů krajů a obcí. Senát proto v přijatém pozměňovacím návrhu navrhuje, aby příspěvek byl příspěvkem fyzické osobě hrazeným ze státního rozpočtu. Tím by podle senátora Jaroslava Větrovského (ANO) nesl náklady přímo státní rozpočet.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…