Ubohý, frustrovaný, nevrlý Baxa. Prezident Zeman promluvil na Barrandově o tom, jak to bylo

24.01.2019 23:03

Jako každý čtvrtek ani dnes nebyli diváci TV Barrandov ochuzení o již tradiční pořad Týden s prezidentem. Moderátor Jaromír Soukup si připravil pro prezidenta Miloše Zemana k prodiskutování řadu nových, ožehavých témat. Na Pražském hradě spolu okomentovali ovlivňování soudů Hradem, církevní restituce, ale i hnutí LIST Jaromíra Soukupa, nebo posílení V4.

Ubohý, frustrovaný, nevrlý Baxa. Prezident Zeman promluvil na Barrandově o tom, jak to bylo
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem, který se natáčel na Vysočině.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Jako první se dostalo na ministra školství Robetra Plagu. Soukup podotkl, že se proslýchá, že jeho pozice je ohrožena a měl by být odvolán. „Co se týče Plagy, jako u každého jiného ministra je v kompetenci premiéra, zda navrhne jeho odvolání. Pokud to navrhne, budu to respektovat,“ řekl Zeman, který Plagovi vyčítá, že podlehl Bezpečnostní informační službě (BIS) ve věci výuky dějin.

Poté moderátor zmínil novelu zákona, která prošla, a tou je zrušení karenční doby. Prezident uvedl, že je rozhodně pro. „Tito lidé si přece platí své pojistné včetně prvních tří dnů. Chápu, zaměstnavatelé potřebují nějakou kompenzaci, o té by se mohlo nějak diskutovat,“ míní hlava státu.

Došlo i na vážnější téma, které hýbe médii, politiky a soudci. Senátor Láska podal trestní oznámení na hradního kancléře Vratislava Mynáře. Podle politika se Mynář opakovaně dopustil trestného činu zasahování do nezávislosti soudu. Soudci jako Baxa nebo Šimíček také vypovídali na podvýboru Parlamentu, že to celé považují za zasahování do nezávislosti soudů.

Podle Zemana se ale soudci nemají co bouřit. „Jestli jim prezident říká svůj názor... vždyť oni mu také říkají svůj názor a často se k němu z vlastní iniciativy objednávají. A my to také normálně publikujeme, nemáme co tajit,“ uvedl prezident. 

Vše, co se děje, je ale podle Zemana lidské. „Chápu Baxu. Přál si, aby se dr. Mazanec nestal předsedou Nejvyššího správního soudu. Taky jsem to nebral jako ovlivňování, ale jako jeho názor. Zvážil jsem jeho argumenty i argumenty jiných a rozhodl se podle svého,“ připomněl prezident s tím, že zatrpklost Baxy spočívá zkrátka v tom, že mu nevyhověl.

„Pokud jde o mé časté rozhovory s Baxou, nikdy nešlo o zasahování do živých kauz,“ zdůraznil Zeman a dodal, že vždy šlo o kauzy mrtvé. Jako příklad uvedl, že s Baxou řešil, že jeho soud zrušil uzemní plán Jihomoravského kraje a nebude mít dálnici mezi Brnem a Vídní a podobně.

„Co se týká ovlivňování. Když jsem tenkrát jmenoval Mazance, před kamerami jsem uváděl, že Nejvyšší správní soud je podle mě až příliš ovlivňován ekologickými aktivisty,“ doplnil.

Poté Zeman dodal, že má pocit, že se mu pouze mstí. „Je to nízkost, ubohost. Baxa si toužebně přál, aby Mazanec nebyl jeho nástupce. Možná bych mluvil o frustraci, zklamání, je zkrátka mrzutý,“ míní prezident, podle jehož slov je to celé jako bouře ve sklenici vody.

Moderátor následně hovořil o korupci. Zmínil také i Babiše, který před sedmi lety vletěl do české politiky s tím, že jsme prolezlí korupcí. Podařilo se mu to změnit? Zajímalo Soukupa. „Do jisté míry ano, je na půl cesty,“ odvětil prezident s tím, že je zde mnoho daňových úniků a další podvody a je to nikdy nekončící boj. „Je to jako plevel na zahrádce, který vyrůstá každý rok, ale to neznamená si nechat zahrádku tímto plevelem zaplavit,“ poznamenal.

Otevřela se i diskuse nad tím, že Městský úřad v Černošicích u Prahy v pondělí vydal rozhodnutí v kauze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Jaký je výsledek řízení, neuvedl. Podle premiérovy reakce nejspíše negativní. Premiér se chce totiž proti rozhodnutí odvolat. „Dovedete si představit, pane Soukupe, jak se dmou prsa tomu úředníkovi v Černošicích, když teď může rozhodovat o premiérovi této země, i když to stejně posílá výš. Kvalita jeho informací patrně nebude vysoká,“ usmíval se Zeman, podle kterého je to celé bizarní. „Černošice jsou hezké městečko, ale jejich úřad nestačí na to, aby toto jakkoliv prošetřoval,“ míní prezident.

Babiš na to reagoval opět slovy, že je vše zmanipulované. „Baví vás pořád to jeho fňukání?“ Podivoval se Soukup. Na to prezident přímo nereagoval, ale navrhl, že by vyčkal, jak proběhne trestní stíhání, jestli vyvrcholí žalobou, nebo zproštěním jako u Jaroslava Faltýnka. „Spíše mě baví čeští novináři, zase si s oblibou hrají na soudce, aniž tomu rozumějí,“ smál se nejvyšší ústavní činitel.

Na přetřes přišel i zákon o zdanění církevních restitucí, který byl včera schválen. Titulky čekých médií hlásaly, že zvítězil populismus nad nápravou křivd. „Populismus? To je jedna z laciných nálepek, když nemáte co říct. Mé stanovisko bylo zpočátku neutrální, ale když jsem se od mnoha nejrůznějších starostů dozvěděl, že církev udává žaloby i v případě toho majetku, který je kryt právě tou finanční restitucí, tak jsem se mírně k restitucím přiklonil,“ upřesnil.

Prezident také prozradil, že u něj byl včera ministr kultury Antonín Staněk a bavili se spolu o opravě kulturních památek včetně těch církevních. „Ministr mi říkal, že jde večer do Událostí, komentářů a tam že navrhne, aby výběr z toho zdanění církevních restitucí, zhruba čtyři sta milionů, šel do fondu právě na opravy kulturních památek,“ řekl Zeman s tím, že to je velmi hezký návrh, jelikož kdyby tyto finance spolkl bezedný státní rozpočet, tak by to nemělo účel, který by to mělo mít.

Jisté obavy z toho, zda toto ministr kultury dovede do konce, projevil moderátor Soukup. „Uvidíme, jestli to ten roztomilý ministr dotáhne. Když se setkal s generálním ředitelem České televize, tak hned utíkal do České televize a říkal, že se jim mají zvednout koncesionářské poplatky, protože mají málo peněz,“ poznamenal pobaveně Soukup. „A televize Barrandov má koncesionářské poplatky?“ reagoval prezident, načež jej Soukup ujistil, že samozřejmě nemá. „Tak proč je má Česká televize?“ Pousmál se Zeman s tím, že pravidla by měla platit pro všechny stejně.

Koncem pořadu Soukup nezapomněl Zemanovi připomenout, jak si do něj v minulém díle rýpl, že jeho nový politický projekt není příliš perspektivní. Rozhodl se to prezidentovi vrátit otázkou, proč se tak nedaří Straně Práv Občanů – Zemanovci. „Potřebovali by rozšířit členskou základnu a najít kvalitní politiky,“ řekl věcně.

„A já vám to ale oplatím přátelsky. Když jste se mě na váš projekt posledně ptal, trochu jsem to vaše úsilí zlehčil. Pozoroval jsem ale pak reakce českých novinářů, vypadali jako vyplašené slepice. Zřejmě z vás mají strach,“ usoudil usmívající se prezident, kterého moderátor upozornil, že je to nejspíše proto, že jej teď vnímají jako prodlouženou ruku Miloše Zemana.

Soukup dokonce před rozhovorem s prezidentem v pořadu Moje zprávy avizoval, že některé politické pořady zruší, jako například Aréna Jaromíra Soukupa, jelikož v nich podle něj politici stejně jenom „tlachají“. Týden s prezidentem by měl zůstat, více změn prý napoví vysílací program TV Barrandov v nadcházejících týdnech. Přiznal, že se změnami úzce souvisí právě jeho hnutí LIST Jaromíra Soukupa, kvůli kterému do jeho pořadů odmítli chodit zástupci ODS a pravděpodobně tak učiní i TOP 09. Soukup se tím pro ně stává politickým soupeřem.

Kromě jiného prezident sdělil, že by chtěl posílit spolupráci Visegrádské čtyřky. Chce o tom jednat se svými protějšky. Inspirovala ho takzvaná Cášská smlouva, kterou v úterý podepsali německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Na Česko podle něj nebude mít užší spolupráce Francie a Německa žádný vliv.

Sjednocování Evropy by se mělo podle Zemana uskutečnit například na úrovni dopravních, energetických a počítačových sítí. „Prostě najdete věci, které jsou nadnárodní a které se nedají odseknout hranicemi. Ale těchto věcí zase není příliš mnoho, takže se vraťme k pestrosti a různosti. Myslím, že všem zemím to jenom pomůže,“ dodal Zeman.

„Inspirovalo mě to k tomu, abychom tu posílenou spolupráci aplikovali také na úrovni Visegrádské čtyřky, nehledě na to, že by se tam klidně, bude-li si to přát, mohlo přidat i Rakousko. Já mám teď v březnu cestu do Rakouska, takže uvidíme, co mi na to řeknou,“ uvedl Zeman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…