Účastníci připomínky Palachova činu protestovali proti Zemanovi

18.01.2015 20:04

Přibližně dvě stovky lidí si pochodem od hrobu Jana Palacha na Olšanských hřbitovech na Václavské náměstí připomněly 46. výročí jeho sebeupálení. Účastníci zároveň vyjádřili rozhořčení nad oběťmi z autobusu zasaženého raketou u města Volnovacha na východě Ukrajiny. Organizátoři akce nazvané Nevyhasneme! také protestovali proti prezidentu Miloši Zemanovi, kterého obvinili z šíření ruské propagandy.

Účastníci připomínky Palachova činu protestovali proti Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod s plamenem svíčky k výročí úmrtí Jana Palacha od jeho hrobu na Václavské náměstí, kde se uskutečnilo shromáždění "Nevyhasneme!" Akci pořádal spolek Podhradí, který organizoval protesty proti prezidentu Zemanovi

"Jeden z požadavků Jana Palacha byl i okamžité zastavení sovětské propagandy na území našeho státu. Je podle nás trestuhodné, že dnes v našem státě šíří ruskou propagandu přímo náš prezident," prohlásil na shromáždění v horní části Václavského náměstí Martin Přikryl ze spolku Podhradí.

Spolek Podhradí založili organizátoři protestů proti Zemanovi a platforma Bezkomunistů.cz. V dnešním prohlášení určeném oběma komorám Parlamentu vyzvali jejich členy, aby se "činy prezidenta mnohem vážněji zabývali".

Někteří účastníci pochodu měli v rukách plakáty s nápisem Je suis Volnovacha

Akce začala v 16:00 u hrobu Jana Palacha na Olšanských hřbitovech, kde lidé zapálili svíčky a s dalšími v ruce se vydali do centra Prahy. Ze hřbitova se na pochod v klidu a bez provolávání jakýchkoliv hesel vydalo podle odhadu zhruba 150 lidí. Na náměstí Jiřího z Poděbrad se k nim připojilo na 50 lidí, kteří nesli ukrajinské vlajky a transparenty odsuzující vměšování Ruska do ukrajinských záležitostí.

Někteří účastníci pochodu měli v rukách plakáty s nápisem Je suis Volnovacha. Reagovali tak na úterní incident, kdy u města Volnovacha na východě Ukrajiny zasáhla raketa linkový autobus. Útok si vyžádal 12 obětí. Z odpovědnosti se vzájemně obviňují proruští separatisté i Ukrajinci.

Na závěr shromáždění účastníci zazpívali českou státní hymnu a sestavili svíčky do podoby siluety postavy ležící na zemi.

Jan Palach se upálil 16. ledna 1969. Svým činem chtěl vyburcovat společnost, aby se nesmiřovala s vývojem po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Tři dny po svém hrdinském činu svým zraněním podlehl. Jeho pohřeb se stal jednou z posledních velkých akcí, při níž lidé dali najevo nesouhlas s realitou, která nastala po konci takzvaného pražského jara. Protikomunistické protesty, které se konaly na konci 80. let vždy v polovině ledna, pak získaly název Palachův týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…